Foto: Turkse popster Gülşen

De Turkse popster Gülşen verontschuldigde zich voor haar arrestatie op de sociale media, maar een regeringswoordvoerder noemde haar opmerkingen een “schande”.

De Turkse popster Gülşen werd donderdag gearresteerd nadat een openbaar aanklager in Istanbul een onderzoek had geopend naar de beschuldiging van “het aanzetten tot haat en vijandigheid” na een opmerking die ze op het podium maakte over religieuze scholen, zo hebben lokale media gemeld.

Zangeres Gülşen Bayraktar Colakoglu – een 46-jarige vrouw die bekend is onder haar voornaam – werd thuis in Istanbul aangehouden en naar de rechtbank gebracht.

De rechter heeft haar in voorlopige hechtenis genomen in afwachting van een onderzoek naar de opmerkingen die zij tijdens een concert in april heeft gemaakt over religieuze scholen van Imam Hatip.

Een fragment van de opmerkingen ging het nieuws in en leidde deze week tot verontwaardiging onder hooggeplaatste leden van de conservatieve AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan.

Gulsen is een begrip in Turkije en haar zaak is voorpaginanieuws geworden in het sterk gepolariseerde land.

Tijdens de omstreden opmerking zei Gulsen tegen een onbekende op het podium, schijnbaar schertsend, dat zijn “perversie” was veroorzaakt door zijn opvoeding op een Imam Hatip school.

“Een deel van de samenleving aanvallen met de beschuldiging van ‘perversie’ en proberen Turkije te verdelen is een misdaad van haat en een schande voor de mensheid,” zei de woordvoerder van de AK-partij Omer Celik.

Gulsen heeft zich voorafgaand aan haar arrestatie verontschuldigd op sociale media.

“Een grap die ik deelde met mijn collega’s met wie ik al vele jaren samenwerk … werd uitgelicht en gepubliceerd door degenen die erop uit zijn de samenleving te polariseren,” zei ze.

“Het spijt me dat mijn woorden materiaal hebben gegeven aan kwaadwillenden die erop uit zijn om ons land te polariseren.”

Gulsen’s advocaat Emek Emre beloofde in beroep te gaan tegen de arrestatie van de ster en te streven naar haar onmiddellijke vrijlating.

“Onze cliënt heeft geen misdaad begaan,” vertelde hij verslaggevers.

Stemming in aantocht

Erdogan en zijn regerende AK Partij hebben een sterke opkomst nodig van hun kern van sociaal conservatieve kiezers om de daling in de peilingen voor de algemene verkiezingen van juni aanstaande te keren.

De Diyanet, het staatsdepartement voor religieuze zaken, heeft de afgelopen jaren zijn budget en invloed op de publieke opinie zien toenemen.

Critici zeggen dat Erdogan de rechtbanken naar zijn hand heeft gezet om afwijkende meningen en vrije meningsuiting de kop in te drukken, maar de regering ontkent dit.

De Turkse oppositie heeft de zaak Gulsen aangegrepen om haar steun te vergroten.

CHP partijleider Kemal Kilicdaroglu riep donderdag de Turkse jeugd op om volgend jaar te gaan stemmen om artiesten als Gülşen te behoeden voor gevangenschap.

“Ik roep de jeugd op om een einde te maken aan deze onrechtvaardige uitspraken”, zei Kilicdaroglu in een bericht op sociale media.

“Ze proberen dit land te regeren door jullie te provoceren en te verdelen.”

Het nieuws van Gülşen’s arrestatie leidde ertoe dat sommige Fenerbahçe voetbalfans een van haar liederen begonnen te zingen tijdens een Europa League wedstrijd in Istanbul tegen Oostenrijk Wenen.

Op sociale media was te zien hoe een deel van het volgepakte stadion meedeed aan het lied uit solidariteit met de gevangen ster.

Bron: Turkse media