Verenigde Staten waarschuwen Turkse bedrijven die handel drijven met Rusland voor sancties

De belangrijkste Turkse bedrijfsvereniging zei een brief te hebben ontvangen van de Amerikaanse onderminister van Financiën Wally Adeyemo.

Hierin werd gewaarschuwd voor mogelijke sanctierisico’s indien bedrijven betrekkingen aanknopen met Russische entiteiten en personen waarvoor sancties gelden.

In een persbericht op dinsdag zei de Turkse Vereniging voor Industrie en Bedrijfsleven (Tusiad) dat zij de brief had doorgegeven aan het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Financiën en het ministerie van Handel.

Zaterdag zei Adeyemo tegen de Turkse viceminister van Financiën Yunus Elitas dat Russische entiteiten en individuen Turkije proberen te gebruiken om westerse sancties te omzeilen die zijn opgelegd naar aanleiding van de oorlog van Moskou in Oekraïne.

Volgens de Wall Street Journal sprak Ademayo vrijdag met zijn Turkse ambtgenoot, waar hij zijn bezorgdheid uitte dat de Russen Turkije gebruiken “om sancties te omzeilen die door de Verenigde Staten en 30 landen zijn ingesteld”, in een zeldzame openbare kritiek op Turkije over mogelijke ontduiking van sancties.

De ambtenaar van Financiën bracht in juni ook een bezoek aan Turkije en uitte toen ook zijn bezorgdheid over Russische tegoeden die in het land waren ondergebracht, vertelden ambtenaren aan de krant.

Het Turkse ministerie van Financiën vertelde Ademayo dat “geen enkele instelling of persoon de sancties mag schenden”.

Russische olie

Het nieuws komt nu Turkije zijn invoer van Russische olie dit jaar heeft verdubbeld.

Volgens cijfers van Refinitiv Eikon, gerapporteerd door Reuters, verhoogde Turkije de olie-invoer uit Rusland dit jaar tot meer dan 200.000 vaten per dag (bpd), vergeleken met slechts 98.000 bpd voor dezelfde periode in 2021.

Eerder deze maand kwamen de twee landen overeen om een gedeeltelijk betalingssysteem voor Russisch gas in roebels op te zetten, en Turkse banken werkten aan de verdere invoering van het gebruik van een Russisch kaartbetalingssysteem dat een alternatief is voor Visa en Mastercard.

Westerse sancties

Turkije is een van de landen die geweigerd hebben in te stemmen met westerse sancties om Moskou te isoleren na de invasie in Oekraïne.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft getracht een leidende rol te spelen in de bemiddeling in het Oekraïne-conflict, terwijl Ankara ook de vruchten heeft willen plukken van de instandhouding van de banden met beide partijen.

Rusland voorziet Turkije van meer dan een derde van zijn aardgas en meer dan de helft van zijn graanimport.

De toeristische sector van Turkije, die een belangrijke bron van harde valuta is, is ook sterk afhankelijk van Russische bezoekers, die in 2019 zeven miljoen bedroegen, het grootste aantal uit welk land dan ook.

De Turkse bedrijven in kwestie ontvingen een brief. Die dateert van maandag en werd ook gepubliceerd door ‘The Wall Street Journal’.

In de brief worden de bedrijven gewaarschuwd voor een “toegenomen risico” op Russische pogingen om Turkije te gebruiken om aan westerse sancties te ontsnappen.

“De Turkse bedrijven mogen niet verwachten zaken te doen met gesanctioneerde Russische personen of entiteiten en tegelijk relaties met de VS onderhouden. (…) De Turkse banken mogen niet hopen om banden met gesanctioneerde Russische banken te hebben en tegelijk hun relaties met de wereldbanken te onderhouden en toegang te houden tot Amerikaanse dollars”, staat in de brief te lezen.

Bron: Sabah