De Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn vandaag  overeengekomen om de economische samenwerking te versterken.

Dat heeft Moskou gemeld in een gezamenlijke verklaring, na de ontmoeting tussen beide leiders in het Russische Sotsji.

Moskou en Ankara streven onder andere naar concrete initiatieven op het gebied van transport, landbouw, energie, toerisme, industrie en financiën.

Op politiek vlak benadrukten de twee leiders “het cruciale belang van oprechte, openhartige en op vertrouwen gebaseerde betrekkingen tussen Rusland en Turkije om de regionale en internationale stabiliteit te waarborgen”.

Aan het begin van de meeting had Poetin zijn Turkse collega al bedankt voor diens inspanningen om een akkoord tussen Moskou en Kiev te bereiken over de levering van Oekraïens graan vanuit Oekraïense havens in de Zwarte Zee.

Voorts prees de Russische president de rol van Ankara bij de doorvoer van Russisch gas naar Europa via de TurkStream-pijpleiding.

Nadien kwamen de twee presidenten ook nog overeen dat de Russische gasleveringen aan Turkije “gedeeltelijk in roebels” zouden worden betaald, aldus de Russische media.

Nauwe banden

Turkije onderhoudt nauwe banden met zowel Rusland als Oekraïne. De relatie met Rusland is complex; hoewel de landen tegenovergestelde partijen steunen in Syrië en Libië, werken ze wel nauw samen op het gebied van defensie, energie en handelsovereenkomsten.

President Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Erdogan hebben afgesproken dat Turkije gas uit Rusland voortaan deels in roebels gaat betalen. Dat meldt de Russische tak van persbureau Interfax.

Rusland kondigde in maart aan dat “onvriendelijke landen” hun gas in roebels moeten betalen. Dat geldt voor alle landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland.

Turkije staat niet op de lijst van die onvriendelijke landen, maar gaat dat nu dus toch voor een deel doen.

Bron: Turkse media