Foto: Het afdelingshoofd van CHP-Istanbul is een heel controversiële figuur in Turkije door haar omstreden uitspraken en handelwijze. Zelfs binnen haar eigen achterban heeft ze veel stemmen verloren, maar toch kon ze haar positie behouden.

Volgens een parlementslid van de belangrijkste oppositiepartij in Turkije veroordeelde een rechtbank vrijdag een prominent oppositiefiguur tot 9 jaar en 8 maanden gevangenisstraf wegens verschillende misdaden zoals het ‘beledigen van de president’ en ‘het verspreiden van terroristische propaganda’.

De Republikeinse Volkspartij verklaarde dat de voorzitster van haar afdeling in Istanboel, Canan Kaftancıoğlu, nog niet naar de gevangenis gaat zolang haar beroepsprocedure nog loopt. De aanklacht tegen haar is gebaseerd op een aantal tweets die ze tussen 2012 en 2017 geschreven heeft. Kaftancıoğlu werd veroordeeld wegens propaganda voor een gewapende terroristische groepering, het beledigen van zowel de president als de Turkse staat en het aanzetten tot openlijke haat en geweld. Oorspronkelijk vroegen de openbare aanklagers 17 jaar cel voor Kaftancıoğlu.

Het boegbeeld van de partijafdeling van de CHP in Istanboel heeft in Turkije al eerder veel stof doen opwaaien met haar controversiële uitspraken en acties, zelfs bij de achterban van de CHP. Toch wist ze ondanks al die negatieve publiciteit haar parlementszetel te behouden. Tijdens de campagne voor de verkiezingen op 31 maart kondigde ze aan dat ze haar zetel zou afstaan omdat ze het niet eens was met de keuze van een aantal kandidaat-burgemeesters, maar later kwam ze hierop terug.

De CHP is ook vaak bekritiseerd omwille van de officieuze alliantie bij de lokale verkiezingen met de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) die de PKK steunt.

Sabah

CHP-topvrouw Kaftancıoğlu brengt reputatie CHP in verdere moeilijkheden

Topvrouw CHP houdt vast aan steunbetuigingen stichter PKK