Kati Piri

Het vervangen Ekrem İmamoğlu, burgemeester van Istanboel, kan serieuze gevolgen hebben voor de relatie tussen de Europese Unie en Turkije. Dat zei Kati Piri, Turkije-rapporteur voor het Europees parlement vrijdag.

“Als ze İmamoğlu ontslaan zal dat zware gevolgen hebben voor de relatie tussen de EU en Turkije. Denk dus eerst maar twee keer na”, zei ze. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken ontsloeg eerder 3 burgemeesters van de Democratische Partij voor de Volkeren (HDP) uit de oostelijke en zuidoostelijke provincies Diyarbakır, Van en Mardin wegens vermoeden van betrokkenheid bij terrorisme.

Volgens minister Süleyman Soylu zou dat ook kunnen gebeuren met İmamoğlu omdat hij de ontslagen burgemeesters in hun gemeenten had bezocht als teken van solidariteit.

Er wordt verwacht dat Soylu zondag een verklaring over deze kwestie zal afleggen. “We ontsloegen die drie burgemeesters, en toen kwam de nieuw verkozen burgemeester van de grootste stad Istanboel om hen te verdedigen. Doe je werk. We hebben op dit moment geen problemen met je, maar als je je met andere zaken bemoeit, kunnen we je ruïneren”, zei de minister dinsdag.

De burgemeester van Istanbul reageerde ondertussen ook op de uitspraken van minister Soylu. “Ik trek mij er niets van aan wat er door wie wordt gezegd deze zondag”, aldus İmamoğlu.

Twitter