Canan Kaftancıoğlu, de topvrouw van de CHP (Republikeinse Volkspartij) in Istanbul, doet geen afstand van haar positieve opinie over één van de leiders van de terroristische groepering. De terroriste werd in 2013 in Parijs vermoord, waarschijnlijk in een interne vete.

Canan Kaftancıoğlu

“Ik, Canan Kaftancıoğlu, ben niet veranderd,” zei ze zaterdagavond in een tv-programma. Eén van de presentatoren suggereerde dat Kaftancıoğlu haar positieve houding tegenover Sakine Cansız, een stichtend lid van de PKK, wel zou veranderen. De PKK voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne, waarbij al 40.000 slachtoffers vielen.

Sakine Cansız

Cansız werd op 9 januari 2013 doodgeschoten door Ömer Güney. Güney schoot nog twee andere PKK-leden dood, Leyla Söylemez en Fidan Doğan. De drievoudige moord gebeurde in een Koerdisch centrum in Parijs, dat in werkelijkheid functioneerde als PKK-kantoor.

https://www.youtube.com/watch?v=lakFDTvxVMY

Volgens de Franse justitie werkte Güney toen voor Cansız als chauffeur en assistent. Men neemt aan dat het om een interne afrekening binnen de organisatie gaat. Het was bekend dat Cansız de laatste jaren dikwijls onenigheid had gehad met andere kopstukken van de PKK. Twee dagen na de moord schreef Kaftancıoğlu op haar Twitteraccount: “De mensheid is verloren”. Ze citeerde één van Cansız’ uitspraken over vrouwen.

In het tv-programma verdedigde de presentator Kaftancıoğlu. Hij zei dat ze zich zes jaar geleden waarschijnlijk vergist had en dat de CHP nu de kans kreeg om die perceptie van affiniteit met pro-PKK groepen bij te stellen. Maar Kaftancıoğlu ging niet akkoord met de presentator en zei dat ze niet van mening veranderd was.

Het afdelingshoofd van CHP-Istanbul is een heel controversiële figuur in Turkije door haar omstreden uitspraken en handelwijze. Zelfs binnen haar eigen achterban heeft ze veel stemmen verloren, maar toch kon ze haar positie behouden.

Sabah

S.V.R.