De openbare aanklager van Istanbul heeft een dossier klaar tegen de voorzitster van de provinciale afdeling van de CHP (Republikeinse Volkspartij, de grootste oppositiepartij). Ze wordt beschuldigd van het beledigen van de president en het verspreiden van terroristische propaganda op Twitter, schrijven lokale media.

De aanklacht tegen Canan Kaftancıoğlu luidt: beledigen van de Turkse regering, de president en andere hoogwaardigheidsbekleders; het aanzetten tot haat en vijandschap; en het verspreiden van propaganda voor een terroristische organisatie. De aanklagers baseren zich vooral op tweets gepost tussen 2012 en 2017.

De aanklacht kwam er na een onderzoek dat meer dan een jaar duurde. Er wordt een gevangenisstraf van 33 maanden tot 11 jaar geëist.

In de aanklacht wordt Kaftancıoğlu geciteerd, die aan het parket verklaarde dat haar tweets binnen de wettelijk vastgestelde grenzen van de vrijheid van meningsuiting en kritiek vallen.

In één van de tweets, die het parket beschouwt als terroristische propaganda, citeerde Kaftancıoğlu een topfiguur van de verboden PKK. De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

In een andere, bestempeld als beledigen van de staat, had ze het over de dood van een 14-jarige jongen. Hij werd aan het hoofd geraakt door een traangaspatroonhuls tijdens de protesten in het Gezipark in Istanbul in 2013.

Kaftancıoğlu was prominent aanwezig in de campagnes van de kandidaten van haar partij voor de lokale verkiezingen van 31 maart in Turkijes grootste stad.

Op 23 mei legde ze een verklaring af over haar situatie. “Misschien denken sommigen dat ze me kunnen muilkorven met de wet. Maar mijn enige doel is te blijven werken voor de 16 miljoen inwoners van Istanbul, zonder stoppen en zonder moe te worden.”

Ze zei verder dat het onderzoek al in januari 2018 van start is gegaan, en dat ze verhoord werd door het parket op 12 december 2018.

Hürriyet

Topvrouw CHP houdt vast aan steunbetuigingen stichter PKK

 

S.V.R.