Links: Ekrem Imamoğlu Rechts: Mahir Ünal

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft burgemeester-kandidaat, Ekrem Imamoğlu, aan de tand gevoeld omdat hij zichzelf heeft uitgeroepen tot nieuwe burgemeester van Istanbul.

De CHP-aanhanger eist ook dat hij zo snel mogelijk zijn mandaat krijgt, dit terwijl de Turkse Verkiezingsraad bezig is met stemhertellingen in 8 districten van Istanbul.

“Waarom voelt burgemeesterskandidaat İmamoğlu zich ongemakkelijk door het lopende juridische proces?” vroeg AKP-vicevoorzitter Mahir Ünal zich af.

“Op welke grond eist hij dat hij tot burgemeester wordt uitgeroepen en dat het hertellingsproces wordt beëindigd?” voegde hij toe.

Imamoğlu drong er bij de Verkiezingsraad (YSK) op aan om hem het mandaat te geven zodat hij aan de slag kan gaan als burgemeester van Istanbul. AKP-kopstuk, Ali Ihsan Yavuz, uitte ook kritiek op Imamoğlu’s pogingen om de stemhertellingen te stoppen.

“Op welke grond eist u dat deze processen worden stopgezet?” haalde Yavuz aan. Hij voegde toe dat er ook bezwaren zijn van de CHP in andere Turkse districten, waaronder Sancaktepe in Istanbul en Gülnar in de provincie Mersin.

Yavuz zei ook dat Imamoğlu beter niet refereert naar mogelijke volksopstanden, aangezien het niet geschikt is voor een politicus om zulke bedreigingen te uiten.

Sabah

O.A.