De Nederlandse autoriteiten hebben dinsdag een terreurlid aangehouden op de luchthaven Schiphol. De man is lid van de YPG, ook gekend als de Syrische tak van de marxistische terreurorganisatie PKK.

Het Nederlands Openbaar Ministerie verklaarde dat de 24-jarige terrorist in de Amsterdamse luchthaven werd gearresteerd op verdenking van “deelname aan gewapend conflicten”.

Honderden westerlingen zouden zich in de afgelopen jaren bij de YPG in Syrië hebben aangesloten. Daar zouden ze hebben getraind met wapens en explosieven.

Het niet vervolgen van PKK- en YPG-strijders die terugkeren naar hun geboorteland, zal naar verwachting een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van Europa. Waarom? Omdat deze terroristen na hun terugkeer vaak nog banden onderhouden met de PKK/YPG.

Zo zouden ze op verzoek van deze terreurorganisaties diverse activiteiten kunnen ontplooien, zoals rekrutering, fondsenwerving en zelfs het plegen van terroristische aanslagen.

De verdachte werd herkend uit een televisie-uitzending van 2017 waarin hij met een semi-bedekt gezicht meedeelde dat hij vocht voor de YPG in de noordelijke Syrische provincie Raqqqa. Zijn voorarrest werd inmiddels met twee weken verlengd.

Uit een Europol-verslag van 2017 blijkt dat de PKK haar leden voornamelijk rekruteert uit   Koerdische gemeenschappen in Italië. Deze terroristen worden vervolgens ingezet in conflictgebieden.

Turkije ziet de YPG als een verlengstuk van de marxistische terreurorganisatie PKK. Deze voert al meer dan 30 jaar lang een terreurcampagne tegen Turkije waardoor meer dan 40.000 mensen om het leven zijn gekomen.

Sabah

O.A.