Tien voormalige voorzitters van de Ülkü Ocakları ‘Nationalistische Haarden’, een Turks nationalistische organisatie die nauwe banden heeft met de MHP, hebben gezamenlijk verklaard dat zij negatief staan tegenover de nieuwe Grondwet.

“Wij doen deze oproep, met het doel onze eenheid en vastberadenheid te tonen en NEE te zeggen tegen de grondwetswijzigingen omwille van historische, politieke en morele redenen,” las de gezamenlijke verklaring van de voormalige voorzitters en MHP parlementsleden die gepubliceerd werd op 20 januari.

“onze vrijheden en onze mensenrechten”

De verklaring die werd ondertekend door; Atilla Kaya, İrfan Özcan, Müsavat Dervişoğlu, Alişan Satılmış, Suat Başaran, Azmi Karamahmutoğlu, Ulvi Batu, Mustafa Hakan Ünser, Servet Avcı en Harun Öztürk, verklaarden de oude voorzitters en parlementsleden, dat ze niet akkoord gingen.

“Wij zullen niet JA zeggen tegen dit pseudo-nationalisme om een nieuw regime te maken die de richting uitgaat van hun eigen ideologieën en belangen. Ons nationalisme laat niet toe dat de nationale soevereiniteit wordt omgezet in de soevereiniteit van één man. Ons nationalisme laat niet toe dat er een sociale orde zich nestelt die een komaf maakt met onze vrijheden en onze mensenrechten,” verklaarde de parlementsleden.

“basisrecepten die nodig zijn om de democratie te vernietigen”

“Het feit dat de president de lidkaart van zijn partij kan dragen en ongelimiteerd gezag kan uitoefenen over de rechterlijke macht, de uitvoerende macht en de administratie zijn de basisrecepten die nodig zijn om de democratie te vernietigen en ze legitimeren tegelijk de manier waarop de president momenteel zijn macht uitoefent,” vertelden de parlementsleden verder verwijzend naar de kritiek die de MHP voorzitter, Devlet Bahçeli, uitte op 11 oktober 2011 op de AK-partij.

“De AK-partij is een regime aan het instellen waarbij de soevereiniteit wordt overgedragen aan één man”, was verder te lezen in de gezamelijke verklaring. “Door de rede en ons geweten, is het niet mogelijk om deze vorm van presidentschap te accepteren. Mensen met intelligentie en een geweten die zich gebonden achten door de basisprincipes van de rechtstaat en de rechtsbeginselen die gemeen zijn aan beschaafde volkeren, kunnen het zelfs niet in overweging nemen om zulk gruwel te bespreken,” las de verklaring verder.

Hurriyet, Yenivaggazetesi, T24

Bronnen:

  1. http://www.yenicaggazetesi.com.tr/ulku-ocaklari-genel-baskanlarindan-hayir-karari-155276h.htm
  2. http://t24.com.tr/haber/ulku-ocaklarinda-genel-baskan-olmus-isimler-anayasa-degisikligine-hayir-diyor,384185
  3. http://www.hurriyetdailynews.com/nationalist-heads-says-no-to-charter.aspx?pageID=238&nID=108772&NewsCatID=338