İlnur Çevik

Laten wij hopen dat de Trump administratie geen gehoor zal geven aan de pro-Koerdische lobby in Washington en dat zij zich herinneren wie de werkelijke bondgenoten zijn in de strijd tegen IS en de andere terreurgroepen, dat is Turkije.

De voormalige president, Obama, van de VS heeft een boeltje gemaakt van de buitenlandse betrekkingen. Hij heeft eigenhandig de relaties tussen Turkije en de VS tot een stilstand gebracht. Trump zal nu zijn ambt opnemen voor de komende 4 jaren.

Trump ziet de realiteit voor wat ze is. Hij ziet in dat de zogenaamde liberale Amerikaanse ‘vrije’ pers in feite gemanipuleerd wordt door bepaalde actoren in de VS. Dit is de reden waarom hij geen vertrouwen heeft in de pers en hij als tegenactie enkel gebruik maakt van Twitter. Dit deed hij gedurende zijn campagne op de disinformatie bloot te leggen.

“vervuilde relaties met Turkije”

Zo zal hij ook zien dat er een lobby aanwezig is in de VS, die de Koerdische separatisten/terroristen steunt en die zijn leden camoufleert onder een waas van ‘vrijheidsbeweging’ in het Midden-Oosten. Deze beweging is zo actief geweest dat zij aan de basis liggen van de vervuilde relaties met Turkije.

Deze lobby heeft de Obama administratie de indruk gegeven dat in ruil voor steun, zij een standvastige en loyale bondgenoot zouden worden in de strijd tegen IS.

Echter, de Koerdische separatisten/terroristen hebben gebruik gemaakt van de naïviteit van Obama om hun eigen belangen door te drukken in de regio en hierbij heeft de VS de vriendschap en het vertrouwen van een waardige bondgenoot verloren, met name Turkije.

“appreciatie van de Turkse strijdkunst”

Turkije werd gedwongen nieuwe bondgenoten te vinden die vertrouwenswaardiger waren, in het Midden-Oosten, om de Koerdische terroristen te neutraliseren en een effectief gevecht aan te gaan tegen IS. De Russen gaven hun stilzwijgende goedkeuring en de Turkse strijdkrachten hebben toen Jarablus en andere strategische plaatsen veroverd. Kort hierna volgde de stad van al-Bab. De Russische appreciatie van de Turkse strijdkunst groeide en nieuwe gecoördineerde aanvallen tegen IS zullen volgen.

Amerikaanse luchtsteun werd geweigerd

Dit gebeurde allemaal omdat de VS weigerde luchtsteun te geven aan de Turkse grondtroepen die al-Bab aan het veroveren waren. Waarom? Omdat iemand de VS had verteld dat indien het Turkse leger de stad van al-Bab zou veroveren, de Koerdische strijders in gevaar zouden verkeren. De Amerikanen geloofden dit leugen, waardoor zij toeschouwers werden en IS steeds meer troepen naar al-Bab stuurde, terwijl onze troepen de strijd aangingen.

Laten wij hopen dat Trump administratie geen gehoor zal geven aan de pro-“Koerdische” terreurlobby in Washington en dat zij hun oude bondgenoten in herinnering beginnen te brengen. Laten wij vooral hopen dat zij niet vergeten wie werkelijk de strijd tegen IS kan aangaan.

Voor Turkije is het niet de bedoeling de Russische relaties te vervangen met de VS. De VS zal altijd een belangrijke bondgenoot zijn voor Ankara, enkel en alleen indien Washington terug tot dat inzicht komt.
Opinie door İlnur Çevik, een naaste adviseur van president Erdogan