De Turkse president heeft gisteren in Istanbul de steun gevraagd van zijn aanhangers om de grondwettelijke veranderingen in het komende referendum erdoor te krijgen.

Hij hield zijn toespraak bij de opening van een nieuwe metro in de Pendik wijk van Istanbul. “Ik geloof dat wij onze toekomst tegemoet gaan door dag en nacht ons in te zetten voor de campagne voor het referendum,” speechte de Turkse president.

Het Turkse parlement uitte gisteren voorkeurstemmen voor de grondwettelijke veranderingen. Een referendum wordt verwacht in april, na de goedkeuring van Erdogan die komende dagen verwacht wordt.

“Ik hoop nu dat de natie een rationele keuze zal maken,” verklaarde hij. De voorgestelde veranderingen vereisen een gewone meerderheid bij referendum. De vervanging van het huidige parlementair systeem door een presidentieel systeem zal een vraag zijn die door de stemgerechtigden in Turkije beantwoord zal worden.

Erdogan en zij die hem steunen, brengen naar voor dat Turkije nood heeft aan een presidentschap om een zwakke overheid en bestuur tegen te werken. Zodanig het hoofd te bieden aan onder andere; terreuraanvallen van IS, de PKK en FËTO. Tegenstanders beweren dat het de rechtstaat ondermijnt en dat het onvermijdelijk zal leiden tot een dictatuur.

Anadolu Agency