Hasan Efe

Een man van 69 jarige leeftijd die in het westen van Turkije leeft, in de stad Aydın, heeft een miniatuur moskee gebouwd met 8.500 lucifers. Hasan Efe, de ingenieur van de miniatuurbouw, vertelde dat het drie maanden duurde voordat hij het kunstwerk had afgewerkt, de vier minaretten inbegrepen.

Voordat Efe op pensioen ging, was hij een taxichauffeur gedurende 26 jaar. Na zijn pensioen koos hij voor een artistieke levensweg. Hij ontwerpt gebouwen die hij daarna schildert op een doek, maakt miniaturen van zijn ontwerpen met lucifers en daarbovenop vervaardigt hij houten kaften voor korans.

Efe beschouwt ook zijn miniatuur moskee als het meesterwerk van al zijn projecten. Het meesterwerk van Efe telt 8.500 lucifers en 2 potten lijm. Hij heeft zijn meesterwerk de ‘Fatma Gelin’ moskee genoemd.

“De zoon van mijn buurman is onlangs getrouwd. Toen wij aan het praten waren, vertelde hij me dat zijn vrouw, Fatma, nog nooit een gebed gemist had sinds haar twaalfde. Ik was zo onder de indruk van haar dat ik mijn meesterwerk naar haar heb genoemd,” verklaarde Efe.

Efe zegt dan ook dat hij zijn kunstwerken nooit verkoopt, maar dat hij ze liever wegschenkt.


Sabah