Studenten gedwongen moskee schoon te maken als onderdeel van "sociale activiteit" in Turkije

Een groep studenten in het Turkse Izmir werd gedwongen een moskee schoon te maken als onderdeel van een “sociale activiteit”, wat ouders ertoe aanzette de maatregel af te keuren.

Een groep studenten tussen 10 en 13 jaar oud werd gedwongen een moskee schoon te maken in de Egeïsche provincie Izmir als onderdeel van een “sociale activiteit”.

De studenten werden naar de Hacı Bayram Veli moskee gebracht en de video van de kinderen die de moskee schoonmaakten werd gedeeld in een WhatsApp groep met inbegrip van leraren, meldde het dagblad Evrensel op 18 oktober, eraan toevoegend dat de ouders van de kinderen woedend waren over de actie.

“Kinderen gebruiken voor het schoonmaken onder het mom van ‘sociale activiteit’ is om pedagogische redenen onaanvaardbaar,” zei Mustafa Yıldız, ambtenaar van de vakbond van werknemers in onderwijs en wetenschappen (Eğitim Sen).

“Het is ook onaanvaardbaar wanneer rekening wordt gehouden met de pandemische omstandigheden,” zei hij, erop wijzend dat er in de provincie talrijke klaslokalen in quarantaine zijn.

Yıldız zei dat kinderen in scholen zouden moeten zitten in plaats van in moskeeën, en merkte op dat sociale activiteiten moeten worden gepland in overeenstemming met de pedagogische ontwikkelingen van de leerlingen.

Hij vroeg zich ook af of de nodige vergunningen zijn verkregen bij het uitvoeren van een dergelijke “sociale activiteit”.

“We worden geconfronteerd met talloze procedures wanneer we kinderen meenemen naar musea of andere uitstapjes. Zijn voor deze activiteit de nodige toestemmingen verkregen?” vroeg Yıldız.

“We zijn benieuwd welk leerresultaat hiervan wordt verwacht,” merkte hij op.

Bron: Turkse media