De Mehmet Akif Ersoy Middelbare School in het Ortahisar district van de noordoostelijke Turkse provincie Trabzon heeft een zeer speciaal erelid: een vriendelijke gans met de naam “Kirli”.

Hatice Özkan, 63, die in het Zwarte Zee district woont, zorgt al drie jaar voor de zachtaardige Chinese bruine gans, en haar gevederde metgezel wijkt zelden van haar zijde.

Özkan heeft in de loop der jaren een hechte band opgebouwd met de gans, die ze cadeau kreeg van haar 13-jarige kleinzoon, Yiğit Terzi.

“Hij gaat bijna elke ochtend met me mee als ik mijn kleinzoon Yiğit naar school breng,” vertelde Özkan aan Anadolu Agency (AA).

De populaire gans dwaalt rond in de tuin van de school, in de gangen en in de lerarenkamer. Hij bezoekt ook klaslokalen om de lessen op te vrolijken.

Een Chinese gans genaamd Kirli verkent een klaslokaal in de Mehmet Akif Ersoy Middelbare School in het Ortahisar district van het noordoosten van Turkije’s Trabzon.

Maar de wandelingen van de gans brengen hem veel verder dan alleen de middelbare school. Özkan zei dat de bereisde Kirli ook in de rest van de stad bekend is.

“Hij gaat overal met me mee, en als ik iets te doen heb, neem ik hem altijd mee. Hij wijkt nooit van mijn zijde.”

“Ik neem hem altijd elke ochtend mee voor een wandeling. Als ik naar de markt ga, kijken ze achter me om te zien of Kirli er is.”

Kirli is heel goed met mensen, zei Özkan.

“Hij houdt van spelen en valt nooit iemand aan. Hij houdt van iedereen. Hij zal verschillende geluiden maken bij mensen die hij kent. Hij houdt heel veel van kinderen. Als je ‘ren’ zegt, doet hij zijn vleugels open en rent. Als ik zeg ‘kom op schoot’, komt hij op schoot om geknuffeld te worden,” legde ze uit.

Ze zei ook dat haar kleinzoon en zoon de gans zijn naam hebben gegeven en dat hun gevederde vriend nu elke keer komt aanrennen als hij wordt geroepen.

Özkan’s kleinzoon, leerling Yiğit uit groep acht, zei dat hij van dieren houdt en dat hij zijn vader om een Chinese gans had gevraagd als verjaardagscadeau.

Hatice Özkan, 63, omhelst het huisdier van haar kleinzoon gans Kirli, Trabzon, Turkije, 15 okt. 2021.

Terzi legde uit dat zijn vrienden verbaasd waren toen Kirli voor het eerst naar school kwam: “Hij speelt met mijn vrienden, gaat naar de lessen en loopt door de school. Ik hou heel veel van hem. Ik wil mijn leraren bedanken dat ze hem binnenlieten. Het was in het begin heel vreemd voor mijn vrienden omdat hij een ongewoon dier is.”

Mehmet Akif Ersoy Secondary School adjunct-directeur Aylin Yaylı zei: “Wij hebben ook Kirli die naar school komt. Hij is elke dag onze gast. Hij bezoekt mijn kantoor, de lerarenkamer en soms gaat hij met ons mee naar de lessen.”

Ze zei dat de school zich niet alleen richt op academisch succes, maar ook verschillende projecten heeft ontwikkeld om kinderen liefde voor de natuur en dieren bij te brengen en hen technieken aanleert om het milieu en de dieren die erin leven te beschermen en te verzorgen.

Ze voegde eraan toe dat ze ook verschillende zwerfkatten en -honden opvangen en verzorgen, zoals de onofficiële hondachtige mascotte Krema van de school, in en rond hun school.

Bron: Sabah