In de Turkse hoofdstad Ankara zijn gesprekken begonnen tussen de Turkse en Japanse regering over de bouw van de Çanakkale 1915 brug.

Keiichi Ishii, de Japanse minister van Infrastructuur, reisde naar Turkije om de bouw van de brug te bespreken. De minister hield ook een vergadering met premier Binali Yıldırım en president Erdoğan. De Japanse minister uitte zich lovend over het project “Wij hebben het volste vertrouwen in Turkije en de Turkse economie. Om deze reden zijn onze bedrijven enthousiast om de Çanakkale 1915 brug te bouwen. De bouw van de brug is een grote en belangrijke stap voor het Turkse volk.”

100ste verjaardag republiek

De bouw van de burg maakt deel uit van een reeks objectieven die de Turkse staat wil voltooien voor haar 100ste verjaardag in 2023. Eens het project afgewerkt is, zal de brug de langste hangbrug ter wereld zijn. Met een hoofdoverspanning van 2023 meter zal de brug het huidige record verbreken op naam van de Akashi Kaikyo brug in Japan. Volgens de Turkse krant Sabah heeft het Japanse bedrijf, Ishikawajima-Harima Heavy Industries Company, Ltd. (IHI Corp), sterke interesse voor het project.

Foto: Google Maps

Reeks infrastructuurprojecten

Ishii verklaarde dat Japan bereid is om een voordelige ‘all in package deal’ te bieden voor de bouw en financiering van de brug. Volgens Japanse diplomatische bronnen werden in de vergadering met minister Ishii en president Erdoğan vooral technische details rond het project besproken.

De bouw van de burg maakt deel uit van een reeks infrastructuurprojecten om het Europese deel van Turkije te verbinden met het Aziatische deel. Als onderdeel van het project wordt ook een 45 kilometer lange snelweg gebouwd die de steden Balıkesir en Çanakkale met elkaar verbinden. Wanneer het project is voltooid, zal er een ring gevormd worden rond Istanbul waardoor de reistijd naar de megapool aanzienlijk wordt ingekort. Verder moet het project zorgen voor een versoepeling van het verkeer in Istanbul en een vermindering van de transportkosten.

Sabah