Een 23-jarige Turkse man die de Grote Piramide van Gizeh beklom, werd gisteren vrijgelaten door de Egyptische politie.

De Egyptische veiligheidsdiensten lieten de man vrij op voorwaarde dat hij de foto’s van de beklimming zou wissen. Fatih Kömürcü, een 23-jarige student uit Istanbul, zei dat “hij zich er niet van kon weerhouden” om de piramide te beklimmen.

Waaghals

De jonge student zei ook dat hij video’s had gezien van Russische en Duitse toeristen die de piramide hadden beklommen. “Het beklimmen van de piramide ging verbazend genoeg redelijk vlot, de afdaling was echter een ander verhaal. De politie waarschuwde mij in het Arabisch en Engels terwijl ik de piramide opklom. Maar de toeristen waren aan het applaudisseren,” voegde hij eraan toe.

Celstraf van 3 jaar

Terug beneden werd hij meteen in de boeien geslagen door de Egyptische politie: ”Ze zeiden tegen mij, dat ze mij zouden vrijlaten op voorwaarde dat ik de beelden op mijn camera zou wissen. Ik weigerde echter waardoor ze mij naar het commissariaat namen. Na een nacht te hebben doorgebracht in hechtenis veranderde ik van mening en wiste ik de foto’s. Het wissen van de foto’s ging met de nodige emoties gepaard. Toch heb ik een deel van de afbeeldingen via een gedownloade applicatie kunnen redden. De video’s daarentegen kon ik niet meer redden,” aldus de jonge student.

De jongeman kon van geluk spreken: volgens het Egyptische strafboek staat er een celstraf van 3 jaar op het beklimmen van de piramides.

 

Hürriyet