Istanbul zet zich schrap voor een ander baanbrekend project. Deze keer gaat het om een project die de mogelijkheid geeft om de Bosporus te “bewandelen”. De laatste keer dat dit mogelijk was, een directe wandeling van één oever naar de andere over de Bosporus, was in 1954 toen grote ijsmassa’s zich hadden opgestapeld in de nauwe doorgang. Het was een zeer koude winter, maar de inwoners van Istanbul genoten van het uitzicht en konden te voet de Bosporus oversteken.

Istanbul 1954

Je hebt natuurlijk ook de jaarlijkse marathon van Istanbul over de 15 Juli Martelarenbrug en nog een dozijn andere manieren om de Bosporus over te steken en van het uitzicht te genieten. De eerste stap is dus gezet voor de “Kabataş-Üsküdar voetgangerstunnel”, die de Aziatische kant met de Europese kant van Istanbul onder de Bosporus zal verbinden.

Meesterlijke periode

De uitbesteding voor de boring van het project, dat wordt beschreven als “één van de meest belangrijke werken van deze meesterlijke periode” door de burgemeester van Istanbul, Kadir Topbas, is overhandigd. De boringen zullen starten bij Kabataş en zal verbonden worden met Üsküdar onder de Bosporus. De tunnel zal 2 kilometer lang zijn en de bovenverdieping, van de 2 verdiepingen, zal gebruikt worden door voetgangers en fietsers. De benedenverdieping daarentegen zal gebruikt worden voor elektrische autoverkeer.

Wanneer de tunnel in 2019 geopend zal worden voor gebruik, kunnen gebruikers van de Marmaray rechtstreeks de metro van Kabatas bereiken via Üsküdar.

Sabah