De historische begraafplaatsen met de overblijfselen van de zonen van de 34ste Ottomaanse Sultan Abdulhamid II staan op het punt te verdwijnen voor altijd. De graven van de prinsen, gesitueerd in een kerkhof enkel bestemd voor moslims, zijn in een zeer slechte staat. Op de meeste kan men zelfs het opschrift niet zien en enkel de steen van Ahmed Nureddin Efendi is leesbaar.

“Als er binnenkort niets gedaan wordt, zal er niks meer behouden blijven van deze geschiedenis”

https://www.youtube.com/watch?v=ExHcQntqjKk

Historicus Ekrem Buğra Ekinci verklaarde aan Sabah: ”De begraafplaats is geopend in 1937. Er zijn 21 mensen van de Ottomaanse dynastie, waaronder 4 prinsen. Er is één sultan, drie prinsessen (ook hanimsultan genoemd) en de echtgenote van de sultan.”

Graven van Ahmed Nureddin Efendi , Abdurrahim Efendi en een andere Ottomaanse prins

“De grafstenen zijn in een zeer slechte staat. Het grafschrift van Abdurrahim is aan het verdwijnen. Die van prins Ahmed Nureddin en Selma Rauf hanımsultan zijn nog in relatief goede staat. Andere ontbreken dan weer. Er zijn geen leden meer in Parijs van de Ottomaanse dynastie. Ahmed Nureddin Efendi heeft geen kinderen en de kleinzoon van Abdurrahim Efendi is in Mexico, dat is één van de redenen waarom de graven in zo’n slechte staat zijn”, zei de historicus.

Ahmed Nureddin Efendi

“In vergelijking met andere leden van de dynastie, hebben zij nog geluk. Omdat vele anderen zelfs geen graven hebben en sommigen zijn zelfs anoniem begraven of in een begraafplaats voor Christenen”, concludeert Ekinci.

Abdurrahim Efendi

Toen de Ottomaanse Sultan en het Kalifaat werd verbannen, mochten de 156 leden van de Ottomaanse familie de Turkse burgerschap niet krijgen omwille van de wet, die op 3 maart 1924 in voege trad, en werden ze allemaal verbannen in de volgende 3 dagen. Ondanks dat de wet niet geldig was voor de vele bedienden en aanhangers van de familie, besloten ze mee te gaan en bereikte hun aantal de honderden.

De wet verbood hen zelfs om door Turkije te reizen en ze moesten hun activa binnen het jaar liquideren, anders zou er beslag op worden gelegd door de regering. Sultan Mehmed VI werd al eerder verbannen en Sultan Abdülmecid II werd samen met zijn gezin binnen de 24 uur het land uitgezet, nog voor dat de wet van kracht was. Ze werden op een trein gezet in Çatalca, een wijk ver van het centrum van Istanbul, in plaats van Sirkeci, uit vrees voor demonstraties.

Sabah