Ondanks er problemen zijn in de Turkse relaties met de VS, zijn deze niet onoverkoombaar en zouden zij terug op orde gezet kunnen worden door het nieuwe presidentschap van Donald Trump. Stephen Hadley, voormalige veiligheidsadviseur van de VS, deelde dit mee in gesprekken op 17 januari.

Hadley, die de veiligheidsadviseur was van de voormalige president George W. Bush, de huidige vicevoorzitter van de denktank ‘Atlantic Council’, verklaarde dat Turkije een belangrijke partner zal worden in het herstellen en verzekeren van de relaties in het Midden Oosten.

“We hebben gefaald te begrijpen hoe de coup de Turkse natie heeft geschokt”

Zo verklaarde Stephen Hadley aan een journalist: “Wij zijn nu in een cruciale fase beland wat de relaties met Turkije betreft. Dit komt door een verschillend aantal factoren. Zo was er de gefaalde coup in 2016 die een aanval was op de Turkse democratie waar de Amerikaanse (Obama) administratie en het Amerikaanse volk te laat op hebben gereageerd en niet goed hebben begrepen wat de impact van de coup was op Turkije. Dat was een zeer grote fout van de VS.”

“Vanuit de Turkse kant heersen er veel anti-Amerikaanse gevoelens”

“Dan is er het probleem van ‘Fethullah Gülen’, die in de VS leeft en zich blijft moeien met de belangen van de Turkse staat, vanuit de VS. Daarbovenop is er de YPG, die in feite wel een tak is van de PKK. De VS blijft de YPG onvoorwaardelijk steunen en dit is begrijpelijk een groot probleem voor Turkije.”

“Er zijn een heleboel misverstanden die heersen aan beide kanten. Aan de Amerikaanse kant denk ik dat het grootste probleem onwetendheid is naar de Turkse regering toe. We hebben gefaald te begrijpen hoe de coup de Turkse natie heeft geschokt. Ik denk ook dat we niet de complexiteit van de Turkse positie begrijpen in Syrië, met betrekking tot het Amerikaans beleid.”

“Vanuit de Turkse kant heersen er veel anti-Amerikaanse gevoelens. Amerika krijgt de schuld van vele gebeurtenissen in Turkije. De misverstanden voeden het klimaat van slechte verstandhoudingen tussen Turkije en de VS.

“Wij moeten deze foutieve opvattingen langs beide kanten aanpakken. Dit is wat beide overheden moeten doen en ik denk dat de ‘Atlantic Council’ werkelijk hulp van buitenaf kan bieden.”

Hurriyet