De IS-militant die 39 mensen doodde en 65 gewonden veroorzaakte in de nachtclub Reina, in het Ortaköy-district op 1 januari, kreeg de orders voor de aanslag van een ‘IS-emir’ in het Syrische Raqqa, volgens de Turkse autoriteiten.

Abdulkadir Masharipov, de 34-jarige IS-militant die op 16 januari werd aangehouden door de Turkse politie, na twee weken op de vlucht te zijn geweest, zei dat hij aanvankelijk naar het Taksimplein in Istanbul ging om een ​​aanslag te plegen, maar “er waren te veel voorzorgsmaatregelen,” dus koos hij ervoor de nachtclub Reina aan te vallen.

“Ik kwam in Turkije via Iran, nadat ik afgelopen januari in Syrië de opdracht kreeg deel te nemen aan de oorlog. Ik vestigde me in het Centraal-Anatolische Konya. Terwijl ik daar was, kreeg ik bericht uit Raqqa. Ik kreeg de opdracht om op oudejaarsavond een aanslag op Taksim uit te voeren”, zegt Masharipov, eraan toevoegend dat hij beeldmateriaal van het plein naar IS-militanten in Raqqa stuurde.

Taksimplein ongeschikt voor aanslag

“Ik kwam in Taksim, maar er waren strenge veiligheidsmaatregelen. Het leek niet mogelijk een aanslag uit te voeren. Ik nam opnieuw contact op met de persoon die mij de opdracht gaf. We besloten dat Taksim niet geschikt was voor een aanslag en hij beval me om naar een nieuw doelwit te zoeken. Rond tien uur ‘s avonds reisde ik met een taxi langs de kust. Reina zag er goed uit, er waren weinig veiligheidsmaatregelen. Die informatie gaf ik door aan mijn opdrachtgever, waarop hij zei dat ik Reina aan moest vallen. Toen ging ik met de taxi naar Zeytinburnu, nam het wapen uit huis en viel Reina aan,” zegt hij.

Meerdere verplaatsingen

Volgens politieonderzoek vertrok Masharipov, die wapentraining kreeg in al-Qaeda-kampen in Irak voordat hij IS-militant werd, uit Konya en arriveerde op 16 december in Istanbul. Aanvankelijk werd hij in een IS-huis in Başakşehir geplaatst. Hij verhuisde twee dagen voor de aanslag naar Zeytinburnu.

Na de aanslag ging Masharipov naar verluidt naar een Oeigoers restaurant in Zeytinburnu en bracht daar de nacht door. Hij vertrok vroeg op 1 januari en ging eerst naar Başakşehir. Vanaf daar namen twee personen, waarvan één Irakees was, hem op 6 januari mee naar een huis in Esenyurt, waar hij werd betrapt. Hij vestigde zich in het huis, dat een half jaar geleden voor 750 Turkse lira per maand werd verhuurd aan Ali Jameel Mohammed, een Irakees.

Mohammed werd ook aangehouden nadat hij in het huis betrapt werd met Masharipov en drie vrouwen.

Hoe de politie Masharipov arresteerde

Het eerste contact met de IS-militant vond plaats in Istanbuls Bakırköy, dag na de aanslag op Reina. Verkeerspolitie herkende Masharipov, die op de achterbank zat, maar de auto wist te ontsnappen nadat ze het vuur op de politie openden. Na het incident stelde de politie vast dat Masharipov werd meegenomen van Bahçeşehir naar Esenyurt.

Masharipov raakte in paniek nadat drie Oezbeken met wie hij in contact stond, werden opgepakt in de zuidelijke provincie Hatay. Invallen op vijf adressen in Esenyurt werden vervolgens uitgevoerd.

“Maak me niet dood!” zei Masharipov in het Turks tegen de politie tijdens de inval, terwijl hij zich probeerde te verbergen onder een bed. Volgens de politie stuurde hij zijn 4-jarige zoon naar een andere IS-cel. Een Iraakse man en drie Afrikaanse vrouwen werden ook gevangen tijdens de operatie. Masharipov wilde geen aandacht trekken en gebruikte daarom de Afrikaanse vrouwen om boodschappen te doen. Er wordt beweerd dat de vrouwen zich ook bij IS wilden aansluiten.

Masharipov bekende zijn misdaad tijdens zijn eerste verklaring. Zijn vingerafdrukken komen ook overeen met die die zijn gevonden op de plaats delict. Een totaal van 20 IS-cellen werden ontdekt in Esenyurt, Silivri en Başakşehir sinds 1 januari, als onderdeel van de inspanningen om Masharipov te grijpen.

Een groots project

De operatie werd geleid door Istanbuls politiechef Mustafa Çalışkan, die politieagenten de opdracht gaf Masharipov levend te vatten om zijn connecties te kunnen nagaan. De autoriteiten vormden een werkgroep bestaande uit 2.000 mensen, die in totaal 7200 uur aan beveiligingsbeelden bestudeerden om zo de verblijfplaats van de militant te bepalen. Verschillende verdachte huizen werden continu onder politietoezicht gehouden als onderdeel van de klopjacht.

De autoriteiten beweren dat het huis in Esenyurt werd gebruikt door IS-militanten om militanten naar Syrië te brengen. Naar verluidt was dat ook het plan met Masharipov. Elders gaven Oezbeekse autoriteiten een verklaring met betrekking tot Masharipovs aanhouding. Ze zeiden dat hij in het land werd gezocht vanwege lidmaatschap van een terroristische organisatie. Een veiligheidsambtenaar vertelde aan het persbureau Anadolu Ajansı dat Masharipov Oezbekistan zes jaar geleden verliet om naar Afghanistan te gaan.

Ondertussen zegt de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdağ dat de link van de aanslag met IS overduidelijk is en hij prijst de minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu en de politieagenten die de operatie uitgevoerd hebben.

Hij merkte nog op dat belangrijke inlichtingen betreffende IS zullen worden gebruikt bij de nog lopende onderzoeken naar de aanslag.

Hurriyet