Anadolu Agency sprak met de populaire acteur Engin Altan Düzyatan van de TV serie ‘Diriliş Ertuğrul’ over de coup en de moed van het Turkse volk. Duzyatan speelt de hoofdrol in de serie die het verhaal vertelt van Ertuğrul, de vader van Osman I de stichter van het Ottomaanse rijk.

Engin Altan Düzyatan zal in het nieuwe seizoen de rol van Ertuğrul vertolken. Het nieuwe seizoen van de razend populaire serie ging eergisteren van start op de zender TRT 1 TV. De bekende acteur sprak met Andadolu Agency over zijn rol als Ertuğrul, de vader van Osman I en de stichter van het Ottomaanse rijk:

yeni-filminde-hayranlari-engin-altan-duzyatan-i-8395189_x_6292_o-1
Engin Altan Düzyatan

“Dit seizoen zal een moeilijke periode worden voor Ertuğrul. Hij zal overweldigd worden door zijn nieuwe verantwoordelijkheden binnen een veel ruimere situatie die zijn rol binnen de dynastie zal bedwingen. Ertuğrul zal rekening moeten houden met de anderen en hij zal ook samenwerken met andere dynastieën. Toch is Ertuğrul geen pion binnen deze krachtmeting maar kan men hem het best vergelijken als een ridder of een bisschop op een schaakbord.”

Beste script

Düzyatan benadrukte dat Ertuğrul dit seizoen op de voorgrond zal treden en dat hij zich met een deel van de Kayı stam in een dorre regio zal vestigen. “We zullen zien dat Ertuğrul van deze moeilijke situatie een voordeel zal trachten te maken. Als acteur wordt dit voor mij het aangenaamste seizoen. De script van de eerste paar afleveringen is dan ook een van de beste scripts die ik ooit gelezen heb.”

Persoonlijke uitdagingen en vermoeidheid

Düzyatan benadrukte dat de hele cast en de crew hard heeft gewerkt voor de serie: “Ik hoop dat onze vermoeidheid zal verdwijnen wanneer we voor ons werk beloond zullen worden. Veel actiescènes zijn er niet maar het ritme van de series is dit seizoen veel sneller. Hoewel actiescènes een onmiskenbaar deel van onze serie zijn, is vooral dit hoge ritme een uitdaging. We moeten de dynamiek in de series houden; dit kan soms heel vermoeiend zijn”.

Volgens de 37-jarige acteur hield deze rol ook persoonlijke uitdagingen in. De acteur verwijst hier naar de geboorte van zijn zoon en dat de leeftijd mensen zelfbewuster maakt: “Naarmate men ouder wordt kan men dit spel op een lucide manier benaderen en kan men beter verstaan wat er van ons verwacht wordt. Dit is de goede kant aan ouder worden. Omdat ik vader ben geworden kijk ik nu naar het leven vanuit een andere ooghoek. Alles in mijn leven is veranderd na de geboorte van mijn zoon: je begint meer aan anderen te denken, je prioriteiten veranderen en je kijkt naar het leven vanuit een ander perspectief. Volgens mij is ouder worden ook een vreugdevol proces,” aldus Düzyatan.

Staatsgreep in juli

De acteur had het ook over de staatsgreep van juli: “Op het moment van de coup was ik Londen maar ik wou dat ik in Turkije was. Het Turkse volk heeft onvoorstelbare moed getoond tijdens deze nacht. Ondanks dat de kogels om hen heen vlogen bleven burgers voor de tanks staan. Een militaire coup is onaanvaardbaar en niet meer van deze tijd. Turkije heeft dan ook een goed voorbeeld gegeven over hoe men hiermee moet omgaan. Ik wou dat ik toen in Turkije was zodat ik ook aan deze uitzonderlijk moedige acties had kunnen deelnemen”.

De acteur zei ook dat hij zich heel slecht voelde omdat hij tijdens de incidenten in het buitenland verbleef: “Wanneer er iets gebeurt in je land terwijl je in het buitenland verblijft wil je nog altijd deel uitmaken van je land. Stel je eens voor dat de putsch succesvol geweest was: dan hadden we geen land meer naar waar we konden gaan en zou het ook niet langer ons land zijn. Dit waren de eerste dingen waaraan ik dacht op het moment dat het nieuws mij ter ore kwam. Ik hoop van harte dat deze ervaring zich in de toekomst nooit meer zal voordoen en dat niemand geconfronteerd moet worden met deze beangstigende gevoelens.”

Lessen uit de staatsgreep

De jonge acteur benadrukte dat we belangrijke lessen kunnen trekken uit de staatsgreep. “We moeten bewust worden van het belang van ons land. De hele wereld kijkt naar wat er in Turkije gebeurt en heeft ook plannen voor Turkije. Wij moeten ons als beslissings-makers opstellen en niet als pionnen op een schaakbord. Dit zullen we realiseren ondanks de terroristen die ons land willen dwarsbomen. Het woord dat hiervoor in de lagere school werd gebruikt is ‘geopolitiek’. Ik begin nu pas het belang van dit woord te beseffen,” aldus Düzyatan.

 

Nieuw land voor de Kayı stam

In het nieuwe seizoen van Diriliş Ertuğrul, geregiseerd door Metin Günay, zal de meerderheid van de Kayı stam zich vestigen in Ahlat. Ertuğrul en 400 andere leden van de Kayı stam zullen zich rond de streek van Ankara vestigen. Het vorige seizoen concentreerde zich vooral rond de strijdvaardigheid van de stam maar in dit nieuwe seizoen zal de stam ook rekening moeten houden met politieke en commerciële krachtmetingen op de markt van Hanlı.

Het nieuwe seizoen van Diriliş Ertuğrul ging woensdag van start op de zender TRT1. De serie wordt elke woensdag uitgezonden om 20 uur (Turkse tijd).

Sabah