Het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken schrapte een concert, waar een muziekstuk over de zogenaamde Armeense “genocide” zou worden uitgevoerd. Het concert zou normaal gezien doorgaan op het Duitse consulaat in Istanbul, tot ergernis van Turkije, dat de aanspraken van de genocide op Armeniërs ten stelligste ontkent.

Het concert van de Dresdner Sinfoniker band was gepland op 13 november, maar een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken door DPA persbureau zei: “De kamers van het consulaat in Istanbul zijn hiervoor niet beschikbaar op 13 november”.

Slachtoffers aan beide zijde

Het is niet bekend waarom de ambtenaren van het ministerie van gedachten zijn veranderd over het evenement, hoewel Duitsland er bekend om staat voor zijn steun aan de claims van Armenië dat meer dan 1 miljoen Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog I werden vermoord door de Ottomanen. Het Duitse parlement schopte onlangs nog tegen de schenen van Ankara nadat het de erkenning van de genocide had goedgekeurd. Turkije ontkent de vermeende Armeense “genocide”, maar erkent dat er slachtoffers aan beide zijden zijn gevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Collaboratie

Langs de opinie van Turkije, zijn de doden van de Armeniërs in Oost-Anatolië in 1915 te wijten aan collaboratie met binnenvallende Russen en die in opstand waren gekomen tegen de Ottomaanse troepen. Een latere verplaatsing van Armeniërs resulteerde in talrijke slachtoffers. Turkije beschrijft de gebeurtenissen van 1915 als een tragedie voor beide partijen.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld voor de oprichting van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale deskundigen om de kwestie aan te pakken.

Sabah