Het is niet elke dag dat komedie fans kunnen lachen met een nazaat van de Sultan. “Ik heb deze weelderige titel maar niet de rijkdom die er bij hoort,” zegt Naz Osmanoğlu, een Brits komiek en lid van de Ottomaanse dynastie.

De komiek trad vorige week voor het eerst op in Turkije: “Mijn grootvader werd geboren in een gouden krib in het Dolmabahçe paleis. Nu moet ik 30 lira betalen om het te bezichtigen,” zegt de komiek met zijn typisch Engels accent aan zijn toeschouwers in Istanboel. In zijn jeans en leren jack lijkt Osmanoğlu in de verste verre niet op een nazaat van de sultan. Zijn alledaagse kledij staat in sterk contrast met zijn volle naam: “Zijne keizerlijke hoogheid prins Nazim Ziyaeddin Nazım Osmanoğlu”.

Zeventiende in de lijn voor de Ottomaanse troon

Osmanoğlu is zeventiende in de lijn voor de Ottomaanse troon. Deze titel is vandaag slechts ceremonieel van aard: het kalifaat werd in 1923 met de komst van de Turkse republiek afgeschaft. Maar het bezoek van Osmanoğlu – de eerste keer dat hij zich op Turkse bodem bevindt – valt samen met een groeiende fascinatie voor het keizerlijke verleden van Turkije.

Selfie voor het paleis

“Dit voelt aan als een warm welkom en ik kan duidelijk merken dat er een toenemende interesse is,” zegt Osmanoğlu in een interview terwijl hij het Dolmabahçe paleis bezoekt. Het 19de-eeuwse paleis was de laatste zetel van de Ottomaanse dynastie. Vandaag is het een museum. Nadat hij een selfie neemt voor de inkom van het paleis zegt de jonge komiek al grappend “dat hij hier rond loopt net of hij de plaats bezit”.

Uit Istanboel verbannen

De betovergrootvader van Osmanoğlu, Mehmet v, was de laatste kalief van het Ottomaanse rijk. Na de implosie van het Ottomaanse rijk werd een seculiere republiek gesticht door Mustafa Kemal Ataturk. Ongeveer 150 leden van de Ottomaanse familie werden uit Istanboel verbannen in 1924. Hierbij kwam de familie ten val die ooit over een gebied regeerde dat zich uitstrekte van de Perzische golf tot de poorten van Wenen. De verbanning liet de familie verarmd achter en vandaag kan men leden van de familie vinden in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Europa.

Gevoel van verlies

Osmanoğlu spreekt amper Turks en groeide op in Dubai en Jordanië, zijn Brits accent heeft hij te danken aan zijn opleiding in een Britse kostschool. Volgens de komiek was het bezoek vooral moeilijk voor zijn vader: de vader van Osmanoğlu, een gepensioneerde piloot, mocht tijdens de eerste helft van zijn leven het Turkse grondgebied niet betreden en voelt vandaag nog altijd ‘een gevoel van verlies’ over de afschaffing van de Ottomaanse dynastie. Wel zullen beiden binnenkort het Turks burgerschap verkrijgen.

“Ik ben trots op mijn rijke familiegeschiedenis maar ik zie me eerder als een alledaagse man die zijn eigen weg in het leven volgt,” aldus de, in Londen wonende, komiek. Tijdens zijn optredens maakt Osmanoğlu gretig gebruik van zijn stamboom: “Het enige wat ik nu nog moet doen om sultan van Turkije te worden is die andere 16 gozers vermoorden” zegt de jonge komiek in een zaal in Istanboel; de opmerking word met gelach onthaald.

Hürryet