Terwijl de Europese landen hun klok een uur terug zullen draaien op 30 oktober, zal Turkije geen wijzigingen aan zijn tijd maken dit weekend. Turkije had eerder gehandeld in overeenstemming met de Europese landen met betrekking tot het begin en einddatum, maar vorige maand besliste de regering de klok niet terug te draaien op 30 oktober.

De beslissing betekent dat Turkije drie uur voor zal zijn op de Greenwich Mean Time (GMT) in de winter als in de zomer en twee uur later dan in continentaal-Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk Nederland, België, Italië, Zweden, Zwitserland en Denemarken in de winter. Volgens het kabinet is het besluit genomen na een bericht van de ministerie van Energie, dat voortaan de zomertijd jaarlijks zal worden gebruikt en in de winter de tijd niet meer zal worden gebruikt. Het aangegeven doel van de wijziging was om meer te profiteren van het daglicht.

Turkije verhuisde naar de zomertijd dit jaar op 27 maart om 03:00 lokale tijd, als klokken een uur vooruit werden gedraaid.

In 2015 was de verandering al eens uitgesteld voor een week om de algemene verkiezingen, die plaatsvond op november 1, niet de verstoren. In plaats van 1 november, werden klokken terug gedraaid op 8 november vorig jaar.

In België en Nederland draaien we de klok een uurtje terug in de nacht van zaterdag en zondag. Om exact 3 uur draaien we de klok terug naar 2 uur. De wintertijd blijft van kracht tot 26 maart 2017, dan schakelen we opnieuw naar de zomertijd.

Hurriyet