Een Washington Post Columnist beweerde woensdag dat de VS de leiders van de Syrische Democratische Krachten (SDF), die ook YPG militanten bevatte, op de luchthaven van Incirlik had ontvangen om Turkse generaals, die momenteel in de gevangenis zijn voor de 15 juli couppoging, te ontmoeten.

In een column waarin hij bespreekt waarom de Verenigde Staten niet een betrouwbare bondgenoot in het Midden-Oosten is, schreef David Ignatius dat Washington eerder dit jaar probeerde maar faalde om de vijandschap van Turkije voor de SDF op te lossen.

“Voor de Manbij offensief begon in mei, bracht de Verenigde Staten in de militaire luchthaven van Incirlik een delegatie van de Syrische Democratische Krachten, een coalitie die normaal toezicht houdt op de YPG, samen”, beweerde hij.

Arrestatie

De poging mislukte, volgens de Ignatius, als gevolg van de 15 juli poging tot staatsgreep toen één van de Turkse generaals gearresteerd werd als verdachte coupplegers. Noch de Turkse autoriteiten noch de Amerikaanse militairen hebben de beweringen bevestigd, maar Pentagon ambtenaren vertelden Anadolu Agency dat ze nu voor de eerste keer over hen horen.

Eén functionaris zei dat de Verenigde Staten aan het communiceren is met beide partijen in het kader van de contra-Daesh inspanning, maar een ontmoeting tussen de Turkse generaals en de SDF-leden niet kan herinneren. Ankara heeft herhaaldelijk gevraagd aan Washington voor steun met de SDF omdat de groep bestaat uit terroristische PKK / PYD elementen.

Terroristische organisatie

Volgens Turkije, heeft de PKK, een groep erkend als een terroristische organisatie door de VS en de EU, zichzelf omgedoopt tot PYD of haar militaire vleugel, de YPG in Syrië, en handelt meer uit separatistische motivaties door het creëren van kantons in het noorden van het door oorlog verscheurde land. Het Turkse leger heeft YPG doelwitten in het noordwesten van Syrië beschoten omdat de groep de Vrije Syrische Leger (FSA), een gematigde oppositiegroep heeft aangevallen.

Turkse leiders hebben gezegd dat Ankara de PKK / PYD gaat verdrijven van de noordelijke stad Manbij, een overwegend Arabische stad die werd bevrijd van Daesh eerder deze zomer.

Sabah