Volgens twee studies van de onderzoeksbureaus GfK en Ipsos heeft ongeveer 70 procent van de Turkse burgers nog nooit deelgenomen aan een cultuur- of kunstevenement.

De studies werden uitgevoerd in opdracht van de Stichting voor kunst en cultuur in Istanbul (IKVS). Volgens gegevens van het onderzoeksbureau Ipsos, heeft 49 procent van de Turkse burgers nog nooit een bezoek gebracht aan een bioscoop; 66 procent is nog nooit naar een concert, theater of opera geweest en 39 procent van de Turkse burgers heeft nog nooit een boek gelezen.

TV kijken

Zo’n 85 procent van de respondenten antwoordde dat hun favoriete culturele activiteit “tv kijken” is, 47 procent leest geen tijdschriften en bijna 90 procent heeft nog nooit deelgenomen aan een hobby- of vrijetijdscursus.

Hoogopgeleiden

Volgens de gegevens van het onderzoeksbureau GfK, kan men de hoogste participatiegraad in de cultuur- en kunstsector vinden in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 24 jaar. Toch antwoordde 70 procent negatief op de vraag of ze ooit deel hebben genomen aan deze activiteiten. 82 procent van de burgers zei geen interesse te hebben in kunst of cultuur. De cijfers bevestigden dat er binnen de groep hoogopgeleiden een grotere mate van participatie is in culturele activiteiten.

Minderwaardig

De cijfers werden gepubliceerd in een rapport van het IKSV onder de naam “publieke participatie in de kunsten. In het rapport werd een onderscheid gemaakt tussen gratis en betalende culturele activiteiten. Volgens het rapport leeft de perceptie in de Turkse gemeenschap, dat gratis culturele activiteiten kwalitatief minderwaardig zijn.

Internetgebruik

Het Turkse internetgebruik werd ook in het rapport besproken, met name het gebruik van Youtube. Ten minste 50 procent van respondenten, binnen de leeftijdscategorie tot 45 jaar en die toegang hebben tot het internet, brengen elke dag een bezoek aan de website Youtube. Bij personen ouder dan 55 jaar daalt dit cijfer naar ongeveer 25 procent.

Hürriyet.