Foto: Sedat Peker

Advocaten van Sedat Peker, maffiabaas van een georganiseerde misdaad, hebben berichten ontkend dat de gangster door de Turkse autoriteiten werd opgepakt, gezien zijn ongewone afwezigheid op de sociale media in de afgelopen twee dagen, meldde Halk TV op zondag.

Ook de krant Cumhuriyet ontkende berichten over de aanhouding van de 49-jarige ultranationalistische gangster door de Turkse autoriteiten en citeerde daarbij Peker’s persadviseur Emre Olur.

De YouTube-video’s en tweets van de voortvluchtige misdaadbaas, die ooit openlijk de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Recep Tayyip Erdoğan steunde en vroegere en huidige regeringsambtenaren beschuldigde van corruptie en banden met de georganiseerde misdaad, hebben in Turkije een schokeffect teweeggebracht sinds ze begin mei werden uitgezonden.

Peker ontvluchtte Turkije vorig jaar en vestigde zich op de Balkan alvorens eerder dit jaar naar Dubai te verhuizen.

Op woensdag kondigde Peker aan dat hij om veiligheidsredenen gedwongen was te verhuizen, maar dat hij zou proberen op zondag een nieuwe video te publiceren.

De maffiabaas zei dat de locatie van zijn hotel in Dubai was uitgelekt.

De twee dagen durende afwezigheid van de maffiabaas online heeft in Turkse media vragen doen rijzen over de vraag of hij door de Turkse inlichtingendienst werd gearresteerd.

Peker had zaterdag gezegd dat hij geen “veilige omgeving” had kunnen vinden om verder te gaan met zijn “tell all”-video’s, waarin hij onder anderen minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en voormalig minister van Binnenlandse Zaken en politiechef Mehmet Ağar viseerde.

Bronnen van de oppositie zeiden tegen OdaTV dat Peker nog niet was opgepakt, maar dat er wel een operatie aan de gang was om de maffiabaas te pakken.

Na ontmoeting Erdoğan

Voorafgaand aan het uitstellen van zijn laatste video, kondigde Peker aan dat hij een andere video waarin hij Erdoğan zou toespreken zou uitstellen tot na de ontmoeting van de Turkse president met zijn Amerikaanse collega Joe Biden op 14 juni in de marge van de NAVO-top in Brussel.

De Turkse maffialeider Sedat Peker heeft geruchten in de sociale media ontkend dat hij zou zijn opgepakt en zei dat hij in plaats daarvan gesprekken heeft gevoerd met ambtenaren. Peker zei dat hij tijdens de gesprekken op de hoogte was gebracht van moordpogingen.

Twitteraars waren op 13 juni nieuwsgierig naar de verblijfplaats van Peker nadat ze hadden opgemerkt dat hij een video die hij had gezegd te zullen delen, niet had gedeeld.

Hij had ook de hele dag geen tweets gedeeld, waardoor gebruikers zich afvroegen of hij was opgepakt.

Om de verwarring nog groter te maken, beweerden verschillende regeringsgezinde sociale media dat de Nationale Inlichtingendienst (MİT) een operatie had uitgevoerd om Peker in Dubai op te pakken.

Peker begon na uren van ongefundeerde geruchten in een tweet te zeggen dat er geen operatie was uitgevoerd omdat hij geen gezocht persoon is.

“Ik verliet de plaats waar ik verblijf met de autoriteiten rond het middaguur. Ik ben net terug naar waar mijn familie is. We hadden gesprekken vanwege de intensiteit van de beschuldigingen tegen mij,” zei Peker begin 14 juni.

“Ze vertelden me dat ik als gast in hun land verblijf, net als anderen, aangezien er geen sprake is van een Interpol-opsporingsbericht,” voegde hij eraan toe zonder te specificeren in welk land.

Peker, een ex-bondgenoot van de AKP-regering die nu een klokkenluider is, heeft de afgelopen weken video’s op YouTube gezet met ernstige beschuldigingen aan het adres van huidige en voormalige politici.

De pan-Turkse en Turanistische georganiseerde misdaadbaas ontvluchtte Turkije begin 2020 en verblijft vermoedelijk in de Verenigde Arabische Emiraten.

Peker zei op 14 juni dat ambtenaren hem ook hebben ingelicht over de moordpogingen tegen hem.

“Ze vertelden me dat er geen problemen zijn met mijn verblijf in hun land of mijn vertrek,” zei hij.

“Ik ben geen internationaal gezocht persoon. Daarom is het onmogelijk voor onze hoogste staat om een officiële operatie tegen mij uit te voeren. Ze hebben me vriendelijk behandeld, net als anderen,” merkte Peker op.

Hij zei dat hij zal blijven praten over minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en voormalig minister Mehmet Ağar “als ik niet vermoord word,” eindigde Peker zijn draad met een interessante noot.

Bron: Turkse media