Links: leider van de FETÖ-sekte - - - Rechts: De Turkse ambassadeur in Skopje Tulin Erkal Kara

Een Macedonische rechtbank heeft een Macedonisch-Turkse burger een boete opgelegd. De vermoedelijke aanhanger van de Gulenistische Terreurgroep (FETO) krijgt die boete voor het beledigen van president Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse ambassadeur in Skopje, Tulin Erkal Kara, won de rechtszaak tegen de verdachte, gekend onder de initialen E.A., nadat de laatstgenoemde een beledigende post over Erdogan op Facebook had geplaatst.

De rechtbank oordeelde in een zeldzaam vonnis dat de verdachte schuldig was aan “het rechtstreeks beledigen van een leider van een ander land”. De rechtbank beval de man om 24.600 Macedonische denars (ongeveer 4600 dollar of 3975 euro) te betalen.

 “We vonden grove bekledingen gericht tegen de president en zijn familie en ik nam persoonlijk het initiatief om een rechtszaak aan te spannen. Wij vertegenwoordigen het presidentschap hier in Macedonië en elke belediging tegen hem is een belediging tegen de Turkse missie. Je hebt niet het recht om de president van een ander land te beledigen,” zei Kara.

Voorbeeld in gelijkaardige gevallen

De ambassadeur benadrukte dat ze de zaak voerde om een voorbeeld te zetten in gelijkaardige gevallen. “Alle Turkse missies en agentschappen voeren een belangrijke strijd tegen de verraders van FETO en we sloegen erin om hun activiteiten te beperken. Deze beledigingszaak heeft ons geholpen om hen te doen zwijgen,” zei ze in een verwijzing naar de Gulenistische Terreurgroep. Die groep probeerde de Turkse overheid omver te werpen in 2016 met haar infiltranten in het leger.

Kara zegt dat FETO een sterke aanwezigheid had in Macedonië maar dat de inspanningen van de ambassade “hun manoeuvreruimte heeft beperkt”. De terreurgroep, die een internationaal netwerk van aanhangers heeft, voert een lastercampagne tegen Turkije in elk land waar ze actief zijn, inclusief Macedonië.

Sabah

T.A.