Turkije en Duitsland hebben een sterke wil om hun bilaterale betrekkingen te versterken. Dat zei de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken op woensdag. Heiko Maas noemde Turkije een belangrijk buurland en voorname partner voor Duitsland in een aantal tweets voor zijn reis naar Turkije.

 “We hebben een grote animo om onze relaties te verbeteren,” tweette de minister. Hij hoopt dat zijn reis naar Turkije zal bijdragen aan de onderlinge relaties.

Maas zei dat hij de Duitse zorgen over “sommige ontwikkelingen, vooral mensenrechten” zou aankaarten tijdens de ontmoetingen.

 “We moeten bemerken: onze humanitaire relaties met Turkije zijn zo belangrijk dat we hard moeten blijven werken om onze relaties te verbeteren,” zei hij.

In de afgelopen twee jaar zijn de politieke banden tussen Ankara en Berlijn verslechterd, maar recent hebben beide partijen stappen ondernomen om de relaties te verbeteren.

Maas zal ontvangen worden door Turks president Recep Tayyip Erdogan en zal Turks parlementsvoorzitter Binali Yildirim ontmoeten.

Na zijn topontmoetingen in de hoofdstad zal Maas Istanbul bezoeken, waar hij samen met zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu een ceremonie zal bijwonen om de 150e verjaardag van de Duitse School van Istanbul te vieren.

Na de reis van Maas naar Turkije zal Erdogan een cruciaal bezoek brengen aan Berlijn op 28 en 29 september.

Machtige EU-land

Het machtige EU-land blijft de grootste economische handelspartner van Turkije, ondanks de politieke onenigheden tussen de twee overheden over een aantal kwesties.

De terughoudendheid van Berlijn om serieuze maatregelen te nemen tegen terreurgroepen zoals de PKK en de Fetullahistische Terreurorganisatie (FETO) vormen al lang een spanningsbron voor de twee landen.

Beide terreurgroepen gebruiken Duitsland, waar meer dan 3 miljoen migranten uit Turkije leven, als een platform voor hun propaganda, fondsenverwerving en rekrutering.

Anadolu Agency

T.A.