Links: Yasemin Allen Rechts: Şükran Ovalı

Turkse tv-kijkers kijken meestal naar series op de televisie, eerder dan online. Dat blijkt uit cijfers over het kijkgedrag in Turkije in 2017. In 2016 waren reality shows nog de meest bekeken tv-programma’s, maar ze werden ingehaald door de series, die een marktaandeel van 15,85 procent haalden in 2017.

Na de series en de reality shows kijken de Turken vooral naar kookprogramma’s, gevolgd door spelprogramma’s.

Wat opvalt in de cijfers is dat vooral kinderen en jongeren graag naar tv-series kijken. De series waren het populairst in de leeftijdsgroepen van 5 tot 14 jaar en van 14 tot 25 jaar. Kijkers ouder dan 55 keken dan weer vooral naar reality shows, terwijl zij minder naar tv-series keken vergeleken met andere leeftijdsgroepen.

Daarnaast zijn er ook cijfers bekendgemaakt over het aantal klachten die binnenkwamen bij de Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK), de tv-waakhond in Turkije. De meeste klachten gingen over shows over vrouwen. Tussen 15 juni en 27 augustus kreeg de RTÜK in totaal 9.256 klachten binnen. De afgelopen drie maanden gingen de meeste klachten over thuiswinkelprogramma’s en tv-series. Vorig jaar werd er vooral geklaagd over kookprogramma’s.

Sabah

S.V.R.