De maestro van de Turkse komedie, Kemal Sunal, wordt herinnerd in het land op zijn 18e sterfdag.

De legendarische Sunal die speelde in meer dan 80 films in drie decennia, werd een absoluut begrip van hilariteit en gelach voor vele generaties in Turkije, vooral door het immer naïef gedrag en goedhartigheid van zijn vele personages.

De acteur slaagde erin om zichzelf geliefd te maken bij jong en oud en alle delen van de Turkse bevolking. Hij werd gewaardeerd voor zijn bescheiden en simpel persoonlijk leven buiten de filmset.

Sunal werd geboren op 11 november 1944 in Istanbul. Hij studeerde af op de Vefa middelbare school en begon zijn universitaire opleiding aan de het Departement van Journalistiek van de Marmara Universiteit, maar verliet de universiteit door de staatsgreep van 12 september 1980.

Links: Kemal Sunal

De acteur werkte in een fabriek voor hij begon in de wereld van theater en cinema.

Sinds zijn kindertijd was het zijn doel om acteur te worden. Sunal organiseerde schooltheaters en won ook een prijs voor zijn acteerwerk in een theaterwedstrijd op de middelbare school.

Hij begon zijn professionele acteercarrière bij de Kenter Theater. Daarna werkte hij bij de theaters Pendik, Ulvi Uraz, Ayfer Feray en de Devekusu Cabaret, waar hij de aandacht trok van de bekende regisseur Ertem Egilmez.

Foto: de film “Tatli Dillim”

De acteur speelde een rol in de film “Tatli Dillim” in 1973 samen met bekende acteurs en actrices zoals Munir Ozkul, Zeki Alasya, Metin Akpinar, Tarik Akan, Halit Akcatepe en Filiz Akin.

Zijn meest iconisch personage is “Inek Saban” (Saban de Koe), een goedgunstige simpele ziel en het hoofdpersonage van grappen in de filmserie “Hababam Sinifi” (de Klas van Chaos).

Andere iconische personages zijn “Kibar Feyzo” (Beleefde Feyzo) die het patriarchale en feodale systeem van zijn dorp trotseert voor zijn geliefde, en de beroemde “Zubuk”, gebaseerd op een verhaal over een corrupte politicus van de Turkse satiricus Aziz Nezin. Al deze personages maakten Sunal tot een van de favoriete acteurs van Turkije.

Nadat zijn personages “Saban de Koe” heel populair werd, speelde Sunal dit personage in veel van zijn films, waarin hij steeds een goede en naïeve man vertolkte.

De meest bekeken films in de geschiedenis van de Turkse filmindustrie

Vanaf de jaren 90 begonnen zijn films op alle tv-kanalen uitgezonden te worden. Zijn films “Sut Kardesler” (Melkbroeders), “Sakar Sakir) (Sakir de Onhandige), “Tosun Pasa”, “Salako” (De Dwaas), “Koyden Indim Sehire” (Van Dorp tot de Stad) en “Copcular Krali” (De Koning van de Straatvegers) werden de meest bekeken films in de geschiedenis van de Turkse filmindustrie.

Foto: “Copcular Krali” (De Koning van de Straatvegers)

Hij won de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Antalya in 1977 en het filmfestival van Ankara in 1989. Hij kreeg de prijs voor een levenslange prestatie op het filmfestival van Antalya in 1998.

In 1995 voltooide hij zijn universitaire opleiding aan de faculteit van communicatie, radio, televisie en cinema aan de Marmara Universiteit, waar hij zijn masterdiploma behaalde.

Masterthesis

Zijn masterthesis over Kemal Sunal films en zijn komisch personage werd gepubliceerd in boekvorm door zijn familie in 2005 met de titel “Kemal Sunal Humor in TV en Cinema”.

Op 3 juli 2000 overleed Sunal aan een hartaanval op 55-jarige leeftijd in Istanbul, juist voordat hij een vlucht naar de noordelijke provincie Trabzon ging nemen, waar hij ging werken aan de opnames voor de film “Balalayka” (Balalaika). De acteur die heel zijn leven een fobie had voor vliegen en vliegtuigen, was overgehaald om voor de eerste keer op een vlucht te gaan. Medepassagiers zeiden dat hij had kunnen overleven maar dat het 21 minuten duurde voor een ambulance om aan te komen en er geen dokter aan boord was.

Hij werd overleefd door zijn vrouw Gul Sunal, zijn dochter Ezo Sunal en zijn zoon Ali Sunal, die ook acteur is.

Hurriyet

T.A.