Turkije staat tussen de top drie van landen in de wereld voor nier- en levertransplantaties van levende donoren. Dat zei Yavuz Selim Cinar het hoofd van de Vereniging voor Turkse Transplantcoördinators op 4 juli.

Cinar sprak tegen het staatspersagentschap Anadolu Agency op een internationaal congres in Madrid en zei dat Turkije ongeveer 3000 mensen uit 76 landen heeft opgeleid in de afgelopen drie jaar voor orgaantransplantatieprocedures als onderdeel van een ITN-project (International Transplant Network).

Cinar zei dat ongeveer 2 miljoen mensen in de wereld, inclusief 25.000 mensen in Turkije, op een wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie.

Helaas sterft elk jaar ongeveer 10 procent van deze patiënten voor ze toegang krijgen tot een geschikt orgaan. “Ongetwijfeld is de toevoer van organen een belangrijke factor die orgaantransplantaties in Turkije beperkt. Dit is een groot probleem,” zei hij.

Cinar zei dat Turkije bij de beste drie landen hoort voor levende donaties omdat het een technologisch geavanceerd land is vergeleken met veel landen op het gebied van praktijkervaring.

Hurriyet

T.A.