Duizenden Syriërs die voor een korte periode terug naar Syrië zijn gegaan om het Offerfeest te vieren met hun familieleden, zijn niet teruggekeerd naar Turkije. Dit nieuws werd gemeld door de Turkse directeur-generaal van Migratiebeheer.

Abdullah Ayaz zei in een interview met Anadolu Agency dat 50.000 Syriërs niet zijn teruggekeerd naar Turkije. Hoewel er nog heel wat Syriërs zullen terugkeren naar Turkije, is er toch een groot aantal dat voorgoed in Syrië zal blijven.

Ayaz liet weten dat er in juni zo’n 153.258 Syriërs tijdelijk naar hun vaderland zijn gereisd om daar het Suikerfeest te kunnen vieren met hun geliefden.

“Ongeveer 15 procent van de Syriërs die Turkije verlieten tijdens de feestdagen in 2017 keerden niet terug naar ons land. In 2018 keerde bijna 57 procent van degenen die vertrokken niet terug. Dit is bijna vier keer zoveel,” haalde Ayaz aan.

250.000 vluchtelingen

De antiterreuroperaties van het Turkse leger in het noorden van Syrië hebben ervoor gezorgd dat meer dan 250.000 Syrische vluchtelingen veilig konden terugkeren naar hun vaderland. Ayaz voegde toe dat er in 2017 meer dan 40.000 Syrische vluchtelingen permanent zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst.

Turkije biedt momenteel onderdak aan meer dan 3.5 miljoen Syrische vluchtelingen, meer dan elk ander land ter wereld. Het land heeft meer dan 30 miljard euro geïnvesteerd in de opvang en het welzijn van de vluchtelingen.

Dankzij twee Turkse militaire operaties in het noorden van Syrië, zijn er in de afgelopen twee maanden veel meer Syriërs kunnen terugkeren naar hun vaderland. De Turkse strijdkrachten hebben de afgelopen maanden in het Syrische Afrin en Jarablus gestreden tegen terreurorganisaties PKK en ISIS.

Sabah

O.A.