Frankrijk moet op vlak van wapenontwikkeling minder afhankelijk worden van Amerikaanse onderdelen zodat Washington de Franse wapenexport moeilijker kan verhinderen. Dat waren de woorden van de Franse defensieminister Florence Parly.

Zonder specifieke voorbeelden te geven, zei de minister dat Frankrijk geleidelijk aan minder afhankelijk moet worden van een Amerikaanse wapenonderdelen. De verkoop van Franse SCALP-kruisraketten aan Egypte werd dit jaar geblokkeerd door Washington omdat deze Amerikaanse componenten bevatten.

“We hebben handelsproblemen gehad wat betreft de export. We weten dat deze moeilijkheden gekoppeld zijn aan strategische vraagstukken en commerciële rivaliteit,” zei Parly tegen een kleine groep journalisten.

Ons lot ligt in de handen van de Amerikanen

De minister werd in juli ondervraagd door de defensiecommissie van het Franse parlement. Toen de commissieleden haar een vraag stelde over de geblokkeerde verkoop, reageerde ze als volgt: “Ons lot ligt in de handen van de Amerikanen.”

Parly zei dat de acties van Washington nogmaals aantonen dat Frankrijk dringend minder afhankelijk moet worden van de VS. Ook in het toekomstige SCAF-project waarbij Frankrijk en Duitsland zullen samenwerking aan de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvliegtuig.

De Franse Dassault Aviation en de Europese vliegtuigbouwer Airbus hebben een overeenkomst ondertekend om samen te werken aan een nieuwe straaljager die naar verwachting in het middelpunt zal staan van een breder wapensysteem dat in staat zal zijn om een eskader van drones te besturen.

De luchtmacht van Frankrijk maakt momenteel gebruik van Reaper drones die worden gebouwd door de Amerikaanse firma General Atomics. Parly zei dat Frankrijk goedkeuring nodig heeft van het Amerikaanse congres om de drones te bewapenen.

“Is dat bevredigend? Nee, maar we hebben geen keuze,” klonk het verder.

Sabah

O.A.