Het aantal Syrische ondernemingen blijft toenemen, wat de lokale economieën, met name in provincies in de buurt van de Syrische grens, aanwakkert. Dat blijkt uit een nieuw rapport.

In september werden in totaal 163 Syrische bedrijven opgericht in heel Turkije met een jaarlijkse stijging van 85 procent en een maandelijkse stijging van 10 procent. Dat blijkt uit een rapport van de Economic Policy Research Foundation of Turkey (TEPAV) op 6 november.

Daarmee vormen Syrische zaken 12 procent van de nieuw opgerichte buitenlandse ondernemingen, volgens het rapport dat gebaseerd was op de gegevens van de Turkse Unie van Kamers van Koophandel (TOBB).

In de zuidelijke provincie Mersin aan de Syrische grens met Turkije vormen Syriërs nu de grootste buitenlandse ondernemersgroep volgens de gegevens van september. De zuidelijke provincies Kilis en Hatay volgden Mersin in die zin dat Syriërs met respectievelijk 36,4 procent en 19,6 procent het hoogste aandeel hadden in alle buitenlandse ondernemingen.

In het aantal Syrische ondernemingen stond Istanbul bovenaan de lijst met 98 bedrijven, gevolgd door Mersin en Hatay met respectievelijk 39 en 11 bedrijven.

In de eerste negen maanden van het jaar begonnen Syriërs 1.248 ondernemingen in Turkije met een stijging van 4,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017, met 203,5 miljoen Turkse lira (33 miljoen euro) aan kapitaal.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011, waardoor Turkije bijna 4 miljoen Syriërs heeft opgevangen, zijn er bijna 7.000 ondernemingen door Syriërs in Turkije opgericht. Deze bedrijven bieden werkgelegenheid aan bijna 100.000 mensen, zo bleek ook uit het rapport.

Istanbul topbestemming

Volgens cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en mediaberichten van Ajans Press herbergt Turkije sinds juni 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen.

Istanbul herbergt 561.159 Syrische vluchtelingen, het hoogste aantal, gevolgd door de zuidoostelijke provincie Sanliurfa met 475.782 en Hatay met 445.095.

Andere provincies met een groot aantal Syrische vluchtelingen zijn de westelijke provincies Bursa en İzmir, de zuidoostelijke provincies Gaziantep en Kilis, de centraal-Anatolische provincie Konya en de zuidelijke provincies Adana en Mersin. Het aantal Syriërs bedraagt meer dan 100.000 in al deze provincies.

Het geregistreerde aantal Turken in Kilis stond vorig jaar op 136.319, terwijl de provincie in totaal 131.109 Syrische vluchtelingen herbergt.

Hurriyet

T.A.