President Recep Tayyip Erdoğan heeft kritiek geuit op de Verenigde Staten, omdat zij, in samenwerking met de YPG, militaire patrouilles uitvoeren langs de Turkse grens in Noord-Syrië. Maar hij heeft er vertrouwen in dat Washington zijn vergissing weldra zal inzien en zal rechtzetten.

“Dit is onaanvaardbaar. Het kan de situatie op het terrein negatief beïnvloeden. Maar ik heb er vertrouwen in dat mijnheer Trump dit zal stoppen,” zei Erdoğan in een interview vorige week in het parlement.

De Amerikaanse troepen in het oosten van Syrië gingen over tot deze militaire operatie langs de Turkse grens nadat het Turkse leger de stellingen van de YPG ten oosten van de Eufraat had aangevallen. Turkije beschouwt de YPG als de Syrische tak van de PKK, en dus als een terreurorganisatie.

De VS is een samenwerking aangegaan met de YPG ondanks de bezwaren van hun NAVO-bondgenoot Turkije. Amerika gaat ervan uit dat de YPG het best geplaatst is om te strijden tegen de (ISIL/Daesh) in Syrië.

Erdoğan zei verder dat hij “de Amerikaanse sancties tegen Iran niet rechtvaardig vindt”.

“Dit soort sancties brengt de wereld uit evenwicht, we willen niet in een imperialistische wereld leven,” aldus Erdoğan.

Hürriyet

S.V.R.