De Franse politie in Straatsburg heeft vorige week dinsdag 14 aanhangers van de terroristische PKK gearresteerd voor relletjes, het aanvallen van de politie en ander onwettig gedrag.

Politiebronnen vertelden Anadolu Agency dat tijdens een protestbijeenkomst aanhangers van de terreurgroep probeerden in te breken in de gebouwen van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Daarbij brachten ze schade aan de gebouwen.

Zeven politieagenten raakten gewond

Een groep mensen in de buurt van de gebouwen viel de politie aan met stenen en stokken waarbij zeven politieagenten gewond raakten, terwijl de politie traangas en knuppels gebruikte en 14 mensen arresteerde in reactie daarop.

De manifestatie was naar verluidt bedoeld om te protesteren tegen de gevangenisomstandigheden van Abdullah Ocalan, de veroordeelde leider van de terroristische groepering die een levenslange gevangenisstraf uitzit op het eiland Imrali.

De aanhangers van de terreurgroep kwamen volgens de politie uit Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en andere nabijgelegen landen.

De lijst van terreurgroeperingen

De PKK staat op de lijst van terreurgroepen van de EU, de VS en Turkije. Sommige EU-landen hebben echter de aanwezigheid van de groep in hun land genegeerd, waardoor de volgelingen van de groep massabijeenkomsten in hun steden konden houden. De PKK heeft de EU ook gebruikt voor haar financiële middelen, rekrutering en als een veilige haven voor haar leiders.

Van 1 januari tot 15 maart 2017 vonden er zes aanvallen plaats in Duitsland, één in Griekenland, één in Zwitserland en één in Zweden. Ter vergelijking: er waren 42 aanvallen in Duitsland, zes in Frankrijk, vijf in Nederland, drie in Zwitserland, één in Oostenrijk, één in Griekenland, één in Zwitserland, één in Denemarken, één in Ierland en één in het Verenigd Koninkrijk, voor dezelfde periode in 2018.

In haar meer dan 30-jarige terreurcampagne tegen Turkije is de PKK verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 40.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen.

Sabah

T.A.