Veel Syriërs in Turkije kunnen besluiten om niet terug te keren naar huis binnen 10 jaar, hoewel de oorlog kan eindigen in Syrië. Dat zegt een recent rapport van de Turkse ombudsman.

“De bevolkingsomvang van de Syrische bevolking in Turkije zou kunnen oplopen tot 5 miljoen in 10 jaar,” aldus het rapport, getiteld “Syriërs die in Turkije wonen”.

Het rapport luidt: “Een van de belangrijkste indicatoren voor de Syrische bevolking is het aantal baby’s dat geboren is in Turkije sinds 2011. Zelfs dit feit kan worden gelezen als een teken van hun neiging om permanent te blijven. Vijfenveertig procent van de Syriërs in Turkije, wat zich vertaalt in meer dan 1,4 miljoen mensen, zijn kinderen onder de leeftijd van 18 jaar; daarom lijkt het erop dat de Syrische bevolking in Turkije in 10 jaar tijd meer dan 4 miljoen of 5 miljoen mensen zou kunnen tellen.”

Benadrukkend dat de Syriërs in alle provincies en districten van het land wonen, verduidelijkt het rapport dat het percentage dat in de kampen leeft is gedaald tot 6,69 procent, terwijl sommige Syriërs Turkse burgers zijn geworden.”

“Sommigen zijn begonnen met werken en investeren in Turkije. In het licht van deze situatie is het niet realistisch om alleen maar beleidsmaatregelen te ontwikkelen alsof ze morgen vertrekken. Als Syriërs zich veilig voelen in Turkije, zelfs als hun inkomen laag is, maar ze hebben werk, een fatsoenlijke plek om te wonen en scholen hebben waar ze hun kinderen naartoe kunnen sturen, zal het voor hen moeilijk zijn om terug te keren naar Syrië, zelfs als de oorlog voorbij is,” vervolgde het rapport.

3.5 miljoen Syrische vluchtelingen

Sommige Syrische families hebben moeite gehad om te overleven binnen de grenzen van het door oorlog verscheurde land. Anderen hebben zowel hun leven als het leven van hun dierbaren in de waagschaal gesteld om Europa te bereiken, in de hoop betere kansen en een nieuw thuis te vinden. Turkije herbergt nu meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen die de oorlog en vervolging in hun land ontvlucht zijn.

Onderstrepend dat het belangrijk is om een permanent en duurzaam beleid te ontwikkelen voor de Syrische bevolking die in Turkije woont, wordt in het rapport gezegd dat een dynamisch procesmodel moet worden overwogen, met name voor de verloren generatie, in een poging om hun veilige terugkeer te verzekeren. Het rapport stelde voor om een krachtdadige coördinerende ondersecretaris of afdeling op te richten die direct aan de president rapporteert om toekomstige obstakels te vermijden. Het stelde specifiek voor dat het nieuwe diplomatieke agentschap in nauwe samenwerking treedt met het Directoraat-Generaal van Migratiebeheer (DGMM), het Ministerie van Binnenlandse Rampen en Noodsituaties (AFAD), de Turkse Rode Halve Maan, de Ondersecretaris van Openbare Orde en Veiligheid en andere instellingen die rechtstreeks verband houden met dit doel. Ook wordt voorgesteld dat het Ministerie van Onderwijs, universiteiten, openbare instellingen en organisaties samenwerken met niet-gouvernementele organisaties om ervoor te zorgen dat cruciale projecten zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Vanwege het feit dat Syrische vluchtelingen een permanente realiteit in Turkije lijken te worden, werd in het rapport voorgesteld om op websites van de overheid Arabische taalinstellingen aan te bieden. Daarbij wordt gesteld dat het gebruik van hun moedertaal een grote toegevoegde waarde biedt aan het monitoren van bureaucratische kwesties en hun integratie.

Rekening houdend met de mogelijke reacties van de Turkse samenleving en om spanningen in de nabije toekomst te vermijden, heeft de instelling ook aanbevolen dat het Agentschap voor Huisontwikkeling (TOKİ) samenwerkt met de gemeentelijke overheid om nieuwe sociale woningen te bouwen tegen lage prijzen voor Syrische vluchtelingen.

Sabah

T.A.