De leider van de Turkse oppositiepartij MHP (Nationalistische Bewegingspartij) zei vroige week dat de Turkse natie nooit misleid zou worden met een “nieuw vredesproces”.

In het begin van 2013 begon de Turkse overheid onder de leiding van toenmalig premier en huidig president Recep Tayyip Erdogan een initiatief, publiekelijk gekend als het vredesproces, om het decennialange conflict met de PKK te beëindigen. De terreurcampagne van de PKK heeft voor meer dan 30 jaar bijna 40.000 mensen het leven gekost

Het proces kwam tot een halt in 2015 na de moord op een aantal politieagenten en soldaten waarvoor de PKK de verantwoordelijkheid opeiste.

“Als iemand ons land naar een nieuw vredesproces wil lokken, dan zal de Turkse natie nooit drinken van een dodelijk gif opgediend in een gouden kom,” vertelde Devlet Bahceli aan de parlementaire groep van zijn partij.

“Je kan niet aan tafel zitten met terrorisme, noch kan je enige discussies houden met terroristen. Je kan het bloedvergieten niet stoppen door het maken van deals [met terroristen],” ging hij verder.

Bahceli benadrukte dat de “broeders van Koerdische origine geen enkele band hebben met de terreurgroep.”

“Onze broeders van Koerdische origine gelijkmaken aan de terreurgroep is oneervol,” zei hij.

Anadolu Agency

T.A.