Turkije heeft de terroristen van YPG gewaarschuwd dat ze de regio Manbij in Syrië zo snel mogelijk moeten verlaten. Daarnaast doet het veel inspanningen om stabiliteit te creëren in de regio, en het krijgt daarbij de volle steun van de lokale bevolking.

Afgelopen weekend dook een bericht op, ondertekend door zowat 300 mensen, waaronder stamhoofden, vertegenwoordigers van ngo’s, hooggeplaatste militairen en vele anderen. Daarin keuren ze de acties van Turkije tegen het terrorisme van de YPG goed.

Hooggeplaatste politici en lokale machthebbers uit de provincie Manbij in het noordwesten van Syrië betuigden dit weekend hun steun aan Turkije. Turkije is bezig de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), die verbonden zijn aan de PKK, te verdrijven uit de regio. Daarnaast heeft Ankara herhaaldelijk verzocht om het verdrag van Manbij, dat werd gesloten met de Verenigde Staten, onmiddellijk in werking te doen treden. Meer dan 300 leidinggevende figuren, waaronder militairen, stamhoofden, niet-gouvernementele organisaties en politici, kwamen dit weekend samen onder auspiciën van het Syrische Comité voor Stabiliteit. In het verslag dat vervolgens openbaar werd gemaakt, staat te lezen: “We staan aan de zijde van Turkije,” en “we zullen samen de moeilijke tijden doorstaan.”

En verder: “We staan niet achter de invasie van de door de VS gesteunde YPG en hun zogenaamd parlement van Manbij. We zullen blijven strijden tot alle terroristische organisaties geëlimineerd zijn en de veiligheid en stabiliteit van Syrië verzekerd is. De terroristische groepering en de andere buitenlandse elementen moeten de stad onmiddellijk verlaten.”

Met steun van de VS

De tekst stelt verder dat de YPG, met steun van de VS, van zeker 600.000 mensen geld heeft afgeperst door boetes op te leggen. Bovendien, zo wordt benadrukt, hebben de terroristische organisaties beslag gelegd op huizen en meer dan 100.000 burgers op de vlucht gejaagd.

De VS werkt samen met de Syrische Democratische Krachten (SDK), een koepelorganisatie die vooral bestaat uit de YPG, onder het voorwendsel van strijd tegen Daesh.

Ernstige bedreiging

Turkije beschouwt de YPG als een ernstige bedreiging voor zijn nationale veiligheid. Het is de Syrische tak van de PKK, die door de VS, de EU en de NAVO wordt beschouwd als een terreurorganisatie. De PKK voert al 40 jaar lang strijd tegen de Turkse staat. Dat conflict heeft al aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost. Het uiteindelijke doel van de PKK en YPG is om een autonome regio te stichten in delen van Turkije, Syrië, Irak en Iran. Om de dreiging van YPG en Daesh het hoofd te bieden, heeft Turkije de voorbije twee jaar al twee grensoverschrijdende militaire operaties uitgevoerd. Als de dreiging aanhoudt, heeft Turkije aangekondigd dat het zijn militair offensief zal uitbreiden naar het gebied ten oosten van de Eufraat.

Sabah

S.V.R.