Anitkabir, het mausoleum van Mustafa Kemal Ataturk,

Topgeneraals die belast zijn met de militaire operaties van Turkije in Syrië hebben hun pensioen aangevraagd tegen de achtergrond van de escalerende spanningen in Idlib, waardoor vragen rijzen over het Syrië-beleid van Ankara.

Turkije werd vorige week opgeschrikt door berichten dat vijf generaals die dienst doen op Syrië-gerelateerde missies ontslag wilden nemen, waaronder het hoofd van een commandocentrum dat verantwoordelijk is voor alle Turkse operaties in Syrië en twee anderen die aan het roer staan van commandotroepen die bij toerbeurt in Syrië worden ingezet.

Een niet met name genoemde ambtenaar van het ministerie van Defensie vertelde het door de staat gecontroleerde persbureau dat slechts twee generaals hadden gevraagd om “wegens gezondheids- en familiale redenen” met pensioen te gaan en dat hun verzoeken waren ingewilligd.

De situatie in Idlib is de laatste weken inderdaad sterk geëscaleerd. De ontwikkelingen in de regio wijzen erop dat het voor duizenden Turkse troepen die in meer dan 30 militaire buitenposten in Idlib zijn gestationeerd, steeds moeilijker wordt om hun posities te behouden.

Intensieve luchtaanvallen door Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen en aanhoudende Syrische militaire versterkingen rond Saraqib hebben het bijna onmogelijk gemaakt voor Turkse militaire voorposten in het gebied om naar behoren te werken, logistieke voorraden veilig te stellen, zieke of gewonde soldaten te evacueren of te patrouilleren op kritieke routes.

Onlangs nog werden drie Turkse soldaten op 11 september gedood toen een geleide antitankraket hun pantservoertuig trof op een weg tussen Idlib-stad en Binnish.

Bron: Hürriyet