Turkse maffiabaas Sedat Peker

De Verenigde Arabische Emiraten hebben nieuwe sociale-mediarestricties opgelegd aan de Turkse maffiabaas Sedat Peker, die al maanden in de Golfnatie verblijft, meldde het oppositionele Halk TV op vrijdag.

De 49-jarige leider van de georganiseerde misdaad, die internationaal het nieuws haalde met zijn berichten over vroegere en huidige Turkse regeringsfunctionarissen, is gewaarschuwd om geen berichten of beschuldigingen op sociale media te delen met gebruikmaking van de account van een andere persoon, aldus de zender.

Peker stapte in juni over van YouTube naar Twitter om zijn controversiële verklaringen te publiceren, waarin hij regeringsambtenaren beschuldigt van een reeks misdaden, waaronder corruptie en drugshandel, nadat ambtenaren in de VAE hem hadden gewaarschuwd tegen zijn video’s waarin Turkse politici in beschuldiging worden gesteld.

Peker is nu verteld om zich te onthouden van het posten van politieke berichten via andere accounts door VAE-functionarissen, die “veiligheidsprotocollen in het land” aanhaalden, zei İsmail Saymaz van Halk TV.

Peker’s beweringen, vrijgegeven in lange video’s op zijn YouTube-kanaal, bevatten beschuldigingen van criminele activiteiten tegen hooggeplaatste leden van de Turkse regering, waaronder minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

De sociale media-accounts van de maffiabaas zijn sinds juni in Turkije verboden op grond van bezorgdheid over de nationale veiligheid en de openbare orde.

In juni kondigde de maffiabaas aan dat hij zijn uitzendingen op YouTube tijdelijk zou stopzetten, onder verwijzing naar waarschuwingen van lokale ambtenaren in de Verenigde Arabische Emiraten.

De maatregel kwam er tijdens een dooi in de betrekkingen tussen de oude regionale rivalen Turkije en de VAE.

Bron: Hürriyet