De Cypriotische Minister van Buitenlandse Zaken Nikos Christodoulides

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan probeert een nieuw Ottomaans Rijk te creëren in het oostelijke Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, zei de Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken Nikos Christodoulides.

“Turkije wil de regionale hegemonie worden,” zei Christodoulides woensdag in een interview.

Erdoğans benadering van de geopolitiek, die een militarisering van het Turkse buitenlands beleid inhoudt, zou een invloed kunnen hebben, zei de diplomaat.

“Dit is van groot belang voor alle landen in de regio,” zei hij.

Turkije heeft zijn marine ingezet om seismische onderzoeksschepen te bewaken die in de oostelijke Middellandse Zee naar gas zoeken in Turkse wateren die door Cyprus en Griekenland worden ‘geclaimd.

Dit beleid heeft geleid tot protesten van de Verenigde Staten en regionale landen, waaronder Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, en heeft de Europese Unie ertoe aangezet tijdelijk sancties op te leggen aan Turkse energieambtenaren.

Turkije heeft zijn leger ook gebruikt om terreur te bestrijden in Syrië en Libië.

De nieuwe dronebasis van Turkije in de afgescheiden Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC) is een voorbeeld van het Ottomaanse beleid van Ankara, zei Christodoulides.

Cyprus is etnisch verdeeld sinds 1974, toen Turkije het noorden binnenviel als reactie op een Grieks-Cypriotische staatsgreep die tot doel had het eiland te verenigen met Griekenland.

“De belangrijkste reden voor het vestigen van deze drone-basis is om het Midden-Oosten te controleren, is om Israël te controleren, het is om Egypte te controleren,” zei Christodoulides.

Turkije eist nu een tweestatenoplossing voor de kwestie-Cyprus. De Republiek Cyprus verzet zich heftig tegen deze eis.

Talrijke diplomatieke pogingen om Cyprus te herenigen volgens een federaal model zijn mislukt.

Bron: Griekse media