Aleksandr Loekasjenko

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko bedankte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan voor zijn principiële houding en consistentie ten opzichte van Wit-Rusland en zei dat de twee leiders elkaars verzoeken “zonder enige twijfel” zouden blijven inwilligen.

Loekasjenko maakte de opmerkingen tijdens een interview met het door de Turkse staat gerunde TRT-netwerk.

“Ik wil Recep Erdogan [president van Turkije] en het Turkse leiderschap oprecht bedanken voor de principiële houding en consistentie van Turkije ten opzichte van Wit-Rusland. U houdt zich aan uw beloften. En wij bewijzen u een wederdienst”, aldus de Wit-Russische leider.

Wit-Rusland en Turkije onderhouden goede betrekkingen en de landen kwamen in mei overeen de bilaterale handel te verhogen tot 1,5 miljard dollar, meldde het nationale persbureau van Wit-Rusland, Belta.

Turkije speelde in mei een rol in het verzachten van de verontwaardiging van de NAVO-bondgenoten over de gedwongen landing van een passagiersvliegtuig door Wit-Rusland en de detentie van een dissidente journalist, meldde Reuters.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft Ankara bekritiseerd voor zijn rol in het vervoeren van migranten naar Wit-Rusland te midden van een vluchtelingencrisis aan de Pools-Wit-Russische grens, voordat Ankara verhuisde om vluchten voor de onderdanen van een aantal landen uit het Midden-Oosten via Turkije stop te zetten.

De Turkse autoriteiten hebben burgers uit Irak, Syrië en Jemen tot nader order belet om van Turkije naar Wit-Rusland te vliegen.

“Turkije is een van de meest bevriende landen voor Wit-Rusland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (van Turkije), en minister Mevlüt Çavuşoğlu steunen Wit-Rusland op alle internationale platforms. Evenzo steunen wij Turkije. Deze vriendschappelijke betrekkingen met de Turkse staat en het Turkse volk zijn erg belangrijk voor ons,” zei Loekasjenko.

“Elk verzoek van Recep Erdogan wordt door Wit-Rusland zonder meer ingewilligd, wanneer dat maar mogelijk is. Turkije doet hetzelfde. Ik dank nogmaals de Turkse leiders voor hun principiële houding en integriteit tegenover ons Wit-Rusland”, voegde hij eraan toe.

Loekasjenko prees Ankara ook voor zijn omgang met zijn ongeveer 4 miljoen vluchtelingen, en zei dat Turkije een “heldhaftig land” was, meldde TRT.

Bron: Turkse media