Turkse zakenlieden zouden hun winsten minstens drie maanden moeten opofferen.

En ze zouden beloond moeten worden met de status van martelaar in ruil voor het redden van het land uit zijn economische moeilijkheden, zei Necmettin Batırel, een columnist over de economie voor de pro-regeringskrant Türkiye.

Zakenlieden zouden hun prijzen met 50 procent moeten verlagen en “hun namen met gouden letters op een lijst van economische helden laten schrijven”, net als degenen die in 2016 met succes tegen een militaire couppoging vochten, zei Batırel, die vaak op televisie verschijnt om commentaar te geven op economische ontwikkelingen.

“De pandemie kwam ons te hulp. Het wereldwijde economische beeld is veranderd. China is uit de toeleveringsketen, Turkije heeft zijn plaats ingenomen. De omstandigheden zijn rijp voor de overgang naar het nieuwe economische model,” zei Batırel.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft de centrale bank opgedragen de rente te verlagen, zelfs toen de inflatie versnelde als onderdeel van een economische “onafhankelijkheidsoorlog” om de export en de economische groei te stimuleren.

De lira is verzwakt tot opeenvolgende recorddieptepunten en de inflatie is versneld tot 21,3 procent, waardoor bezorgdheid is ontstaan over een volledige financiële en economische crisis.

Degenen die klagen dat de inflatie in Turkije drie jaar hoog is, moeten naar de Verenigde Staten en Europa kijken, waar de rente minder dan 1 procent of negatief is ondanks een recordinflatie, zei Batırel.

Hij zei dat nieuwe wetgeving om zakenlieden te verhinderen goederen illegaal op te potten, de “prijsterroristen” zou aanpakken.

Bron: Turkse media