President Recep Tayyip Erdogan wil de interestvoet verlagen en roept de Turkse burgers op om hun buitenlandse valuta in te ruilen tegen goud of Turkse lira’s.

“Diegenen die hun buitenlandse valuta onder hun matrassen bewaren zouden ze moeten inruilen tegen liras of goud,” zei Erdogan in een toespraak tijdens de opening van een nieuwe showroom in Ankara. “Dit zal het spel dwarsbomen dat sommige mensen aan het spelen zijn, maar maak jullie geen zorgen, we zullen samen hun spel dwarsbomen. We hebben dit reeds gezien in 2007 en 2008. Toen vertelde ik jullie dat deze problemen hier niet zouden voorkomen. Wel, ik vertel jullie nu het zelfde: zulke problemen zullen ons niet eens raken,” aldus Erdogan.

Interestvoet verlagen om ondernemerschap te bevorderen

De president uitte ook zijn kritiek over de hoge interestvoet. Volgens Erdogan is er namelijk geen andere optie buiten het verlagen van de interestvoet. Dit standpunt zorgde eerder al voor frictie tussen de Turkse Centrale Bank, die een voorstander is voor het hoog houden van de interestvoet en de regering. De regering is van mening dat de interest moet verlagen om krediet vrij te maken voor ondernemers. “We moeten naar de rest van de wereld kijken: is de interest naar boven gegaan in Amerika, Japan of Europa? Waarom is hun interest zo laag wanneer hij bij ons rond de 14,15 of zelfs 16 procent is?  We gaan het ondernemerschap bevorderen door het verlagen van de interestvoet. Ik zeg dit ook tegen de banken: een hoge interestvoet komt alleen de financiële sector ten goede.”

Turkse economie blijft groeien

In een poging om de lira te opwaarderen wil de Turkse regering maatregelen nemen om transacties van staatsinstellingen in lira’s te faciliteren. De Turkse regering spoort de zakenwereld ook aan om het zelfde te doen.

Volgens de Kamer van Industrie van Istanboel en het IHS Markit zakte de inkopersindex – of Purchasing Manager’s Index (PMI) op één maand tijd van 49,8  procent in oktober, naar 48,8 in november. De Turkse export steeg echter met 11,95 miljard dollar, of een stijging van 5 procent, in vergelijking met november 2015. De detailhandelprijs in Istanboel steeg vorige maand met 0,59 procent.

Hürriyet