Demirtas

De gearresteerde co-voorzitter van de pro-Koerdische partij HDP , Selahattin Demirtas was al 15 dagen op de hoogte van zijn nakende arrestatie. Een delegatie CHP kamerleden, waaronder Fikri Sağlar, Eren Erdem, Ali Şeker en Orhan Sarıbal bezochten de gearresteerde co-voorzitter van de HDP in de gevangenis van Edirne.

“Ik wist al 15 dagen dat ze mij gingen aanhouden. Ik heb mijn dochter ook instructies gegeven over hoe zij zich moest gedragen als ze [de politie] mij kwam arresteren. Ik kon ook gewoon naar het buitenland vluchten, maar ik zit liever in de gevangenis in mijn eigen land dan in ballingschap te moeten leven in het buitenland,’ aldus de voorzitter.

Demirtas voegde hieraan toe dat hij ontzet was over het feit dat men zijn recht heeft afgenomen om zijn taken als Kamerlid te volbrengen: “Ik kan mijn wetgevende activiteiten niet staken. Wanneer ik een wetsvoorstel naar buiten wil brengen, wordt dit geweigerd. Deze taak behoort niet toe aan een gevangenisbewaarder maar aan de spreker van het parlement.”

Het bloedvergieten stoppen

De delegatie beantwoordde ook vragen over de bewering dat Demirtaş in isolatie werd geplaatst en verklaarde dat Demirtas gehuisvest werd in een apart gedeelte van de gevangenis om provocaties te voorkomen.

56aa11d418c773432c006a52
Ahmet Türk

Het CHP comité bracht ook een bezoek aan de recentelijk gearresteerde co-burgemeester van Mardin, Ahmet Türk: “Zolang dat er maar vrede in mijn land komt. Hiervoor ben ik bereid alles te doen.  Ik zal om het even welk document ondertekenen, als dit het  bloedvergieten en het doden van kinderen zou stoppen, mogen ze mij zelfs ophangen op het Taksimplein”, aldus Ahmet Türk.

Banden met de PKK

In verband van een onderzoek naar de banden tussen de oppositiepartij HDP en de terroristische beweging PKK, werden negen Kamerleden van de partij op 4 november aangehouden alsook de twee voorzitters van de HDP, Demirtaş en Figen Yüksekdağn. Het onderzoek werd opgestart nadat een aantal partijleden banden bleek te hebben met de KCK, een Koerdische koepelvereniging die ook de PKK tot haar leden rekent.

Hürriyet