De Turkse president Recep Tayyip Erdogan keurde gisteren een wetsvoorstel goed dat inhoudt dat kindermisbruikers voortaan zwaardere straffen zullen krijgen. Het wetsvoorstel komt er nadat het Turks Constitutionele hof van Turkije bepaalde artikelen in het wetboek over seksueel misbruik wou annuleren.

Volgens de nieuwe wet wordt er onderscheid gemaakt tussen slachtoffers onder de 12 jaar en slachtoffers tussen 12 en 18 jaar. In gevallen van seksueel misbruik van een slachtoffer onder 12 jaar zal de minimumstraf 10 jaar bedragen. Als er sprake is van verkrachting van een slachtoffer onder 12 jaar zal de minimumstraf 18 jaar zijn. Op het intimideren van een slachtoffer onder de 12 jaar hangt een straf van minimaal 5 jaar.

Voor gevallen van seksueel misbruik van een slachtoffer tussen de 12 en 18 jaar wordt de huidige wetgeving behouden: een strafmaat tussen de 8-15 jaar en in gevallen van verkrachting is er een minimumstraf van 16 jaar. Intimidatie van een kind dat binnen deze leeftijdscategorie valt, wordt bestraft met een minimale opsluiting van 3 jaar.

Verspreiding van beelden is maximale gevangenisstraf van 3 jaar

Het faciliteren van prostitutie, door de verspreiding van producten, teksten en beelden die zouden aanzetten tot prostitutie, wordt op zijn beurt ook bestraft met een maximale gevangenisstraf van 3 jaar.

Het Constitutionele hof van Turkije oordeelde op 26 mei, dat een artikel in het Turks strafboek over de strafmaat voor daders van seksueel misbruik tegen kinderen onder de 15 jaar geannuleerd moest worden. Het hof was van mening dat niet alle seksuele handelingen bij kinderen van deze leeftijdsgroep als seksueel misbruik gedefinieerd konden worden.

Het Turks Constitutionele hof vroeg wel aan het parlement om dit artikel te herreguleren binnen de zes maanden en intussen het artikel in het strafrecht te behouden om eventuele mazen in de wetgeving te voorkomen.

Hürriyet

 

 

Foto: AP foto