Erdogan en Fatih Portakal (Erdoğan en waakhond bankensector dienen klacht in tegen journalist)

President Recep Tayyip Erdogan heeft een klacht ingediend tegen journalist Fatih Portakal, het nieuwsanker op Fox TV. Hij beschuldigt Portakal ervan dat hij liegt op sociale media en ze gebruikt om mensen te manipuleren.

Erdogan had een aantal opmerkingen gemaakt over de bevelen die werden gegeven tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog [1919 – 1923].

Daarop vroeg Portakal zich af of gewone mensen, die wat spaargeld hebben, daar een deel zouden moeten van afstaan. Dat was voor Erdogan reden genoeg om hem te dagvaarden.

Ook het Agentschap voor de Regulatie en Supervisie van het Bankwezen (BDDK: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) diende klacht in. Zij beweren dat Portakal “de reputatie van de banken schaadt” met zijn post.

Kritiek van AKP

Portakal heeft al vaak kritiek gekregen van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Hij reageerde op de uitspraken van Erdogan over de nood aan solidariteit tussen de burgers en de staat tijdens de coronapandemie.

“De Turkse republiek, met haar staat, instellingen en opportuniteiten, staat aan de zijde van al haar burgers, zonder uitzondering. Ik wil ons volk bedanken voor de eenheid en solidariteit met de staat,” zei Erdoğan op 6 april, na afloop van een vergadering op het kabinet.

Mustafa Kemal Atatürk

Daarna gaf hij als voorbeeld een reeks bevelen uitgevaardigd door Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek.

“De Turken hebben alles gegeven wat ze hadden ten tijde van de ‘Tekalif-i Milliye’ met de handtekening van Veteraan Kemal,” zei hij. Dat waren de Nationale Verplichtingen, die golden tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog om aan de behoeften van het leger te voldoen.

Na de toespraak van Erdogan maakte Portakal zijn mening kenbaar op Twitter. Rekening houdend met de uitspraken van de president kan hij niet uitsluiten dat er een nieuwe Tekalifi-i Milliye komt, schrijft hij.

“Wat als ze het spaargeld van de gewone man gaan opeisen met als excuus dat we een moeilijke tijd doormaken? En de mensen daarbij herinneren aan Tekalif-i Milliye? Wat als ze zeggen: we betalen het terug na de uitbraak van het coronavirus? Ik kan dat helaas niet uitsluiten,” tweette Portakal op 6 april.

Volgens Ahmet Özel, Erdogans advocaat, is “mensen dwingen om te betalen absoluut niet aan de orde”. Hij beschuldigt de journalist ervan dat hij de mensen probeert te manipuleren.

De BDDK van haar kant noemt Portakals uitspraken “onrealistische opmerkingen over het bancaire en financiële systeem.”

Bron: Duvar English

S.V.R.